Zo maak je je eigen dahliapluktuin

Swipe to the left
Pluktuin dahlia's
30 juni 2020 Geen reacties

Dahlia’s passen in elk boeket en combineren super met andere planten, zelfs met wilde planten of takken. Hoe maak je je eigen pluktuin? Dat kan op een balkon, op een vierkante meter, of op een hele akker. We zetten wat tips op een rijtje en geven een lijst met de perfecte soorten voor een dahliapluktuin.

Voor een dahliapluktuin om de hele zomer je vazen en vaasjes te vullen, kun je het beste een stukje in je tuin speciaal voor dit doel vrijmaken. Dat kan al op een kleine vierkante meter. Daar kun je heel wat dahlia’s op kwijt, denk aan ongeveer 9 tot 12 stuks. Zelfs in een bak op je balkon of binnenplaats kun je een pluktuin maken, als er overdag maar genoeg zon is.

plukbloemen uit eigen tuin

  1. De juiste soorten

 Goede snijsoorten hebben een lange, rechte, stevige steel zonder al te veel blad en zijvertakkingen. De bloem staat ‘trots’ op de steel en hangt niet. Daarnaast blijven snijsoorten zeker 5 en soms wel 8 dagen goed op een vaas.

  1. De juiste combinatie

 Het leukst is te kiezen voor een gevarieerde mix. Let daarom bij de keuze van je dahlia’s op een gevarieerde combinatie van bloemgroottes en –kleuren.

Daarnaast kun je je dahliapluktuin interessant maken door er ook wat andere fleurige bloemen in te zetten, zoals eenjarige plukbloemen bekermalva (Lavatera trimestris), bonte salie (Salvia viridis), cosmea, duifkruid (Scabiosa), zinnia, enkelbloemig afrikaantje (Tagetes patula 'Linnaeus') of weelderige schermbloemen zoals het witte groot akkerscherm (Ammi majus) of de paarsige wilde peen Daucus carota dara.

  1. De juiste snijwijze

 Gebruik voor het snijden altijd een schoon, scherp mesje of snoeischaar.

Het beste moment om dahlia’s te snijden is in de ochtend of late avond, als het wat koeler is. Neem een emmertje vers water mee om de bloemen direct na het oogsten in te zetten.

 Zoek de dahlia’s die bijna helemaal open zijn. Haal met je mesje of snoeischaar de bladeren van het onderste deel van de steel (dat straks in water staat). Strooi de bladeren tussen je planten, dit verteert tot voeding voor de bodem.

  1. De juiste behandeling

 Vul een schone vaas met schoon lauw water. Bij warm weer kun je daar nog een scheutje natuurazijn in doen. Ververs het water in de vaas regelmatig, zeker bij een doorzichtige vaas. Kijk dan ook of het nodig is nog een stukje van de stelen af te snijden.

 dahlia snijsoorten

Boekettips

  • Verdeel je bloemen in meerdere vaasjes
  • Combineer dahlia’s in boeketten eens met takken van struiken met mooi blad
  • Combineer dahlia’s met wilde bloemen of andere tuinbloemen
  • Zet een bos bloemen niet in de volle zon, bij de kachel of verwarming en zet geen rijpend fruit in de buurt
  • Zet een boeket ‘s nachts tijdelijk op een koele plek.

 dahlia snijsoorten

Ideale dahlia snijsoorten van links naar rechts: Miss Delilah, Purple Planet, Lilac Bull, Jowey Mirella, Ambassador, Onesta, Caproz Pizzazz, El Santo, Für Elise, Ginger Snap, Sylvia, White Onesta en Café au Lait.

Ideale snij dahlia's: