5 tips voor meer dahliabloemen

5 tips voor meer dahliabloemen
Geplaatst in: Dahlia

Bij iedereen bloeien de dahlia’s volop en zie je de mooiste foto’s voorbijkomen op social media. Maar bij jou zijn ze traag, geven ze weinig bloemen of worden ze veel te lang? Kortom je had je meer van je dahliaplanten verwacht!? Er zijn namelijk veel omstandigheden die effect hebben op het resultaat. Bij de een gaat het vanzelf goed en de ander moet er gewoon wat meer moeite voor doen. Als de knollen er na het seizoen nog goed uitzien, kan je ze overwinteren en heb je volgend jaar, met je nieuw opgedane kennis, nieuwe kansen om ze nog uitbundiger te laten bloeien.

tips voor meer bloemen

Deze 5 tips helpen om je dahlia’s volgend jaar beter te laten groeien en bloeien:

 

1) Knollen

Als je de knollen rooit in het najaar, zie je gelijk hoe de knollen eruit zien. Een dahlia start uit een oog van de oude knol en maakt daarna ieder jaar nieuwe wortels aan en dan gaat de nieuwe plant groeien. De knollen moeten stevig aanvoelen, als ze zacht zijn en je kunt erin knijpen dan zijn ze waarschijnlijk verrot.

2) Slakken

De slakken zijn vaak de oorzaak dat je dahlia’s pas laat bloeien of helemaal niet opkomen. Nog voordat je zelf de groene blaadjes boven de grond ziet uitkomen, hebben de slakken ze al opgegeten. Als je van dichtbij kijkt zie je dat het opkomende blad is aangevreten. Als de knol later wel kans krijgt om uit te groeien tot een plant, dan bloeit deze vaak pas laat in de zomer. Om dit te voorkomen is het beter om je dahliaknollen in het voorjaar al vroeg op te potten. Zo krijgen ze een voorsprong in groei en maken de slakken minder kans. Lees hier het blog over dahlia's vervroegen. Wil je de slakken te lijf gaan, lees dan meer op dit blog.

3) Hittestress

Afgelopen jaren zijn de zomers behoorlijk heet en daardoor raken sommige dahlia’s in de stress. Hoewel ze juist van de volle zon houden, kunnen ze in een tropische zomer stoppen met groeien en bloeien. Sommige soorten kunnen beter tegen de hitte dan andere. Blijft een plant klein, ontwikkelt de plant weinig knoppen en bloemen en/of zie je geel blad? Dan heeft de knol dorst. Extreme hitte of droogte kan dahlia’s tot een soort zomerslaap brengen, waardoor ze hun krachten sparen en nauwelijks meer groeien. Dahlia’s kunnen prima tegen warmte, maar minder goed tegen droogte. Af en toe water geven dus. Geen sloten, want ze houden niet van natte voeten.

TIP: Geef je planten bij de steel op de grond water, giet of sproei niet op de plant. De wortels kunnen dan het water goed opnemen én je voorkomt schimmel op de bladeren.

4) Locatie

Check of de dahlia's misschien op een te natte of te donkere plek in de tuin staan. Dahlia’s willen overdag zo lang mogelijk zonlicht. Als de grond te nat is of heb je kleigrond, maak deze dan wat luchtiger door er wat zand of potgrond doorheen te scheppen. Zijn de knollen nog gezond (zie punt 1) zet ze dan volgend voorjaar op een andere plek, wellicht doen ze het daar beter. Als je veel last hebt gehad van slakken, is het ook verstandig ze volgend jaar op een andere plek te zetten, slakken hebben vaak hun vaste routes.

5) Voeding

Dahlia’s zijn gauw tevreden. Je hoeft ze niet bij te mesten, integendeel, als je ze te veel voedingsstoffen geeft, groeien ze onhandelbaar de hoogte in en krijg je minder bloemen. Vind je dat je planten toch wat extra’s nodig hebben, dan kun je wat lavameel strooien om de grond te verbeteren. Ook kan je wat extra organische meststof toevoegen, deze bevat de juiste hoeveelheid meststoffen voor dahlia's. Gebruik 1 kg per 10 m². Hark het in de grond nadat je de knollen hebt geplant of tijdens het bloeiseizoen. Met pure stalmest of gedroogde mestkorrels moet je altijd uitkijken dat je dit niet geeft net voordat je ze gaat planten want de mest is dan te scherp voor de plant. Onze organische meststof is jaarrond te gebruiken behalve bij vorst. 

Dahlia’s zijn hele dankbare planten die een zomer lang bloemen geven. Je moet er soms wel even mee experimenten om erachter te komen hoe je ze in jouw tuin het beste laat bloeien. Ieder voorjaar kan je ze weer opnieuw planten en de nieuwe ervaringen toepassen. Veel succes!

Cactus dahlia's

Handig deze lage potsoorten:

Laden...