8 maanden lang bloemen in je tuin!

8 maanden lang bloemen
Bezig met laden...
8 maanden lang bloemen in je tuin!

Van vroege voorjaar tot late najaar

Maar liefst 8 maanden lang bloemen in je tuin, hoe krijg je dat voor elkaar? Na het lezen van de blog weet je hoe, maar ook hoe je de pluktuin het beste kan inrichten, hoe je de bloemen moet plukken en ten slotte hoe je een mooi boeket samenstelt. Lees snel verder!

Met onze bloemzaden kan je van het vroege voorjaar tot het late najaar bloemen in je tuin kunt laten groeien, wel 8 maanden lang. Goed voor de bijen en vlinders die na het ontwaken in de winter meteen de narcissenbollen in je tuin zullen vinden. Vervolgens zullen de tulpenbollen gaan bloeien en in de zomer de plukbloemen en de dahlia’s zelfs tot aan de eerste nachtvorst ergens in oktober of november. Zie het tabel hieronder voor een overzicht.

Wat planten? Wanneer planten? Wanneer bloeien? Wanneer kopen?
Narcissenbollen

Oktober tot half december

Februari/maart/april 1 juli t/m 1 december
Tulpenbollen Oktober tot half december April/mei 1 juli t/m 1 december
Dahliaknollen Ca. half mei/juni of in maart/april binnen voortrekken en vervroegen Juli/augustus tot aan de eerste nachtvorst in oktober of november 1 januari t/m 1 juni
Plukbloemen zaden (eenjarig) Ca. half mei/juni of in maart/april binnen voortrekken en vervroegen Juni t/m september Jaarrond

Altijd verse bloemen in huis met je eigen pluktuin

Pluktuinen! Wij zijn er dol op, niet alleen superleuk om te bezoeken maar ook om zelf thuis aan te leggen. Met een paar vierkante meter tuin kan je al je eigen pluktuin beginnen en heb je de hele zomer lang verse bloemen in huis. Het kan in een speciale border of bloemenbed, maar je kunt dahlia’s en eenjarige zaden natuurlijk ook tussen de andere planten zetten en zo de gaten opvullen in de tuin. Dat geeft lekker veel kleur en geeft meteen goede beschutting aan je bloemen. Het leuke is bovendien dat je met eenjarige zaden, ieder jaar nieuwe soorten en kleuren kunt kiezen en experimenteren.

Alle soorten bloemenzaden zijn geschikt voor in de pluktuin en worden ook door professionele bloemenkwekers gebruikt. Ideaal om te combineren met onze dahlia’s. Een greep uit onze bloemzaad collectie: Amaranthus, Ammi, Cosmos, Delphinium, Dianthus, Lathyrus Odoratus oftwel siererwten, Nigella, Papaver, Phlox, Scabios en Zinnia’s.

Hoe moet je een pluktuin inrichten

Stap 1 kiezen van de juiste bloemsoorten

Het is erg belangrijk om de geschikte bloemsoorten te kiezen, je wilt bloemen hebben met een lange, rechte, stevige steel zonder al te veel blad en zijvertakkingen. De bloem staat ‘trots’ op de steel en hangt niet. Dit soort bloemen heten snijbloemen. En het voordeel hiervan is dat snijbloemen zeker 5 en soms wel 8 dagen goed blijven op een vaas. Onderaan de blog staan de populairste snijbloemen op een rijtje. Ook hebben we een blog geschreven over het maken van een dahlia pluktuin.

Stap 2 locatie bepalen

Zoek naar een plekje waar overdag genoeg zon is. Ook kun je het beste een stukje in je tuin speciaal inrichten voor een pluktuin. Dat kan al op een kleine vierkante meter. Daar kun je heel wat bloemenbollen en bloemenzaden op kwijt. Zelfs in een bak op je balkon of binnenplaats kun je een pluktuin maken, zolang er overdag maar genoeg zon is.

Stap 3 weelderig of strak? 

Ooit hadden oude volkstuiniers bloemen in keurige rijtjes naast de bloemkool, spruiten en wortelen staan. Misschien hadden bloemen daarom een wat burgerlijk imago. Anno nu planten tuiniers bloemen steeds vaker ‘gewoon’ in een plantenborder. Ga je voor een weelderige pluktuin? Of een strakke pluktuin?

De geometrische bloemen gedijen goed in een strakke tuin, de weelderige kleuren in een fantasierijke tuin en de open bloemen in een natuurlijke tuin. Verder zorgt de vaak vrij hoge struikvormige dahliaplant voor een vloeiende overgang van andere struiken naar sierplanten. Ook zijn ze perfect als noodoplossing: in de zomer vullen ze onbedoelde kale plekken snel op en ook is het een ideale plant om in korte tijd een tijdelijke tuin op te tuigen.

Stap 4 planten van de bollen/knollen en zaden

Lees de volgende blogs voor plant tips voor narcissen, tulpen, dahlia en bloemzaden:

Hoe moet je de bloemen plukken?

Gebruik voor het snijden van pluktuin bloemen altijd een schoon, scherp mesje of snoeischaar. Het beste moment om bloemen te snijden is in de ochtend of late avond, als het wat koeler is. Neem een emmertje vers water mee om de bloemen direct na het oogsten in te zetten.

Haal met je mesje of snoeischaar de bladeren van het onderste deel van de steel (dat straks in water staat). Strooi de bladeren tussen je planten, dit verteert tot voeding voor de bodem.

Tuin gereedschap

De juiste behandeling

Vul een schone vaas met schoon lauw water. Bij warm weer kun je daar nog een scheutje natuurazijn in doen. Ververs het water in de vaas regelmatig, zeker bij een doorzichtige vaas. Kijk dan ook of het nodig is nog een stukje van de stelen af te snijden.

Boekettips

  • - Verdeel je bloemen in meerdere vaasjes
  • - Combineer de bloemen in boeketten eens met takken van struiken met mooi blad
  • - Combineer de bloemen met andere soorten wilde bloemen of andere tuinbloemen
  • - Zet een bos bloemen niet in de volle zon, bij de kachel of verwarming en zet geen rijpend fruit in de buurt
  • - Zet een boeket ‘s nachts tijdelijk op een koele plek.
  • - Goed kijken is de kunst van boeketten maken. Kies je favoriete bloemen en planten waarmee je wilt combineren. 

Populaire snijbloemen voor in de pluktuin