Zaai trays

6 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

6 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Zaaitray

Ben je een enthousiaste tuinier die graag zijn eigen planten kweekt? Dan ben je wellicht al bekend met zaaitrays. Maar voor degenen die zaaitrays nog niet kennen of nog nooit hebben gebruikt, geen zorgen: zaaitrays zijn superhandig én makkelijk te gebruiken. Kweek gezonde en sterke plantjes met een zaaitray.  

Wat zijn zaaitrays? 

Zaaitrays, ook wel bekend als zaaibakken of plantentray, zijn onmisbare hulpmiddelen voor iedere tuinier. Zaaitrays zijn handig om planten in op te kweken of te vermeerderen, voordat ze buiten worden uitgeplant. Ze zijn dus speciaal ontworpen om het kiemproces van zaden te bevorderen en een optimale groeiomgeving te bieden voor jonge zaailingen. Onze zaaitrays zijn gemaakt van stevig materiaal waardoor ze lang meegaan. Iedere zaaitray is verdeeld in kleine compartimenten - de perfecte plek om je zaden te planten. Want veel zaaiingen op een kleinere ruimte betekent betere resultaten. Een zaaitray helpt je daarnaast organiseren van je bloemenzaden en voorkomt dat je planten met elkaar verstrengeld raken tijdens het groeiproces. 

Welke zaden kunnen in zaaitrays worden gebruikt? 

Zaaitrays zijn een handige tool voor het starten van zaailingen. Maar welke zaden kunnen eigenlijk in deze trays worden gebruikt? Nou, je kunt bijna alles kweken in een zaaitray. Van amaranthus en zinnia tot aan dille en basilicum: zaaitrays bieden de perfecte omgeving voor kieming en groei. De kleine cellen in de zaaibakjes houden de zaden op hun plaats en voorkomen dat ze verschuiven tijdens het bewateringsproces. Dit bevordert een gezonde wortelontwikkeling en maakt het verplantingsproces later veel gemakkelijker. Je kunt natuurlijk ook groenten laten ontkiemen in een kas of in huis. Mogelijkheden genoeg! 

Zaaitray, uitdrukplaat en kweekkas 

Bij FAM Flower Farm vind je een zaaitray met wel 144 cellen. Deze zaaitray hard plastic is stevig en duurzaam, waardoor het vele jaren meegaat. Het stevige materiaal maakt het makkelijk om de zaaitray te verplaatsen. Onze zaaibakken zijn makkelijk te vullen met aarde, zaai of stekgrond en je kunt makkelijk water geven van onderaf. Dat niet alleen, want de zaaibakjes hebben een drainage gat, zodat de plantjes het water goed kunnen opnemen en voldoende zuurstof krijgen. Met een uitdrukplaat druk je de plantjes heel eenvoudig uit de plantentray.   

Mocht je helemaal willen uitpakken, dan is een kweekkas deksel voor zaaibakken ideaal. Hiermee kan je namelijk eerder in het seizoen beginnen met kweken, omdat je een gecontroleerde omgeving creëert waar de temperatuur en vochtigheid gereguleerd kunnen worden. Een kweekkas versnelt ook het kiemproces. 

De voordelen van zaaitrays 

Zaaitrays zijn een geweldig hulpmiddel voor tuiniers en kwekers om bloemen- en groentezaden te laten groeien. Ze bieden verschillende voordelen ten opzichte van traditionele methoden zoals het direct zaaien in de grond. 

Eén van de belangrijkste voordelen van zaaitrays is dat ze zorgen voor georganiseerd en efficiënt zaaien. Met zaaibakjes kun je gemakkelijk meerdere zaden tegelijk planten, waardoor je tijd bespaart en een gelijkmatige groei bevordert. Bovendien helpt de uniforme ruimte tussen de zaden ervoor te zorgen dat elke plant voldoende ruimte heeft om zich te ontwikkelen. 

Een ander groot voordeel is dat zaaitrays een betere controle biedt over de omgevingsfactoren waarin de zaailingen groeien. Je kunt bijvoorbeeld het water geven goed regulereren door simpelweg water aan de zaaibakjes toe te voegen, wat resulteert in minder verspilling van zaden.  

Onze zaaistrays zijn gemaakt van herbruikbaar hard plastic, wat veel duurzamer is dan wegwerpplastic. De productie is bijna emissievrij en vindt plaats in een fabriek die volledig wordt aangedreven door duurzame zonne-energie. Hierdoor wordt de CO2-uitstoot met maar liefst 70% verminderd. Kies voor onze milieuvriendelijke zaaibakken en draag bij aan een schonere planeet. 

Hoe gebruik je zaaibakjes? 

Vul de zaaitray met potgrond of zaai- en stekgrond. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig is voordat je begint met zaaien. Dit zorgt ervoor dat de zaden voldoende vocht krijgen om te ontkiemen. Vervolgens kun je de zaden in de zaaibakjes plaatsen.  

Plaats één tot twee zaden per vakje, afhankelijk van het type plant dat je wilt kweken. Bedek vervolgens lichtjes met een dun laagje grond, volg hiervoor de aanbevelingen op het zakje van de zaden. Sommige zaden hebben juist licht nodig om te kiemen en andere mogen slechts met 0,5 cm aarde worden bedekt. 

Dan is het tijd om water te geven. Gebruik een gieter met fijne sproeikop of leg de plantentray kortstondig in een bak gevuld met water totdat het oppervlak vochtig wordt. Zorg ervoor dat je niet overdrijft, want overtollig water kan leiden tot schimmelvorming en rotting van de wortels. 

Plaats daarna eventueel een transparante plastic kap over de plantentray om vocht vast te houden en warmte vast te houden voor snellere kieming. Verwijder deze kap echter regelmatig om condensatie tegen te gaan en schimmelvorming te voorkomen. 

Zet de plantentray op een warme en lichte plek, maar niet direct in de zon. Controleer dagelijks of de grond vochtig is en geef water indien nodig. Wanneer de zaailingen groot genoeg zijn om te verplanten, kun je ze voorzichtig uit de zaaitray halen. Dit kan je heel eenvoudig doen met een speciale uitdrukplaat. Plaats deze plaat onder de zaaitray en druk de plantjes voorzichtig met 1 handeling naar boven. Zo kan je de jonge zaailingen makkelijk uit de tray halen zonder ze te beschadigen.  

Je kunt de plaat ook gebruiken om in één keer alle cellen van de zaaitray, gevuld met aarde, van gaatjes te voorzien. Maar liefst 144 gaatjes in een paar seconden. Zaden erin, toedekken met aarde en de klus is geklaard. 

Zaaitray kopen 

Zaaitrays zijn een superhandig hulpmiddel voor iedere tuinier die graag zelf zaailingen willen opkweken. Ze bieden talloze voordelen, waaronder het bevorderen van gezonde wortelgroei, het minimaliseren van transplantatieschok en het efficiënt gebruik maken van ruimte. Zaaitray kopen? Dat doe je heel eenvoudig bij FAM Flower Farm. Happy gardening! 

Zaai trays