Hoe maak je een droogboeket?

Droogbloemen opties
Bezig met laden...
Hoe maak je een droogboeket?

Droogboeketten zijn overal

Opeens duiken ze overal op: je ziet droogbloemen boeketten als je bij je vriendinnen op bezoek bent, als je langs een bloemist loopt of als je in magazines kijkt. Maar waarom? Droogbloemen zijn lang houdbaar, je kunt maanden genieten van jouw eigen droogboeket, zonder er al te veel moeite in te steken. Omdat ze geen water meer nodig hebben, zijn droogboeketten enorm veelzijdig. Ideaal voor kransen, slingers, kroon- luchters en mobiles. 

Droogboeketten bestaan langer dan vandaag. In de jaren 70 en 80 waren droogbloemen boeketten namelijk erg populair. Ze maken nu een weer comeback van het stoffige imago. Het samenstellen van een droogboeket is het leukste wat er is. Je loopt eerst naar buiten naar je eigen pluktuin, je maakt een selectie en vervolgens kan je zelf de verschillende bloemen mixen en matchen met elkaar. De combinatiemogelijkheden zijn eindeloos!

Hoe maak je mooie droogbloemen?

Droogbloemen zijn tijdloos en de kleuren van gedroogde bloemen zijn ongekend. Ze hebben een bepaalde verstilling, zó ontzettend mooi. Niet meer fel, maar wel sprekend en intens. Daar kunnen we erg van genieten en lang naar kijken.

Het geheim zit ’m in het juiste knipmoment:

  • - Knip de bloem als deze niet te ver open is. 
  • - Knip alleen bij droog weer. 
  • - Haal al het groene blad weg. 
  • - Hang de bloemen ondersteboven te drogen in een droge, donkere en warme ruimte die je goed kunt ventileren. De zolder is een zeer geschikte plek. Hang ze niet te dicht bij elkaar zodat er voldoende lucht krijgen.

Beste omstandigheden

Om de originele kleur te behouden, kunnen bloemen het best in een warme, droge en donkere ruimte drogen. Hoe sneller ze drogen, hoe beter het resultaat. Ook verlaag je de kans dat de droogbloemen beschimmelen. De droogbloemen zijn gedroogd als ze wat bros aanvoelen. Het duurt ongeveer tussen de 1 t/m 8 weken voordat de bloemen gedroogd zijn. Dit is inderdaad nogal uitlopend, dit is te verklaren door de grootte van de bloem, en omstandigheden zoals het klimaat en de ruimte. Die kunnen nogal verschillen.

Droogbloemen testen

Als de bloemen er gedroogd uitzien, kun je het beste eerst 1-2 droogbloemen twee dagen in de vaas zetten. Als ze rechtop blijven staan zijn ze goed gedroogd. Maar als de droogbloemen gaan hangen, moeten ze toch nog wat langer drogen.

Tip: Je kunt wat haarlak over de gedroogde bloemen spuiten. Zo blijven ze beter in vorm en zijn ze minder kwetsbaar.

Wat zijn de meest geschikte bloemsoorten voor een droogboeket?

Dahlia's zijn de mooiste droogbloemen naar onze mening. Gedroogde dahlia's zijn erg veelzijdig. Ons favoriete droogbloem is de pompon dahlia. Tulpen en narcissen zijn helaas ongeschikt als droogbloemen, ze bevatten namelijk zachte stellen en te veel vocht waardoor ze slecht drogen. Sommige eenjarige bloemenzaden zijn ook ideaal voor een droogboeket, zoals Papaver, Amaranthus, Delphinum en Linum.

Let tijdens het knippen vooral op het juiste knipmoment, anders valt de prachtig gedroogde bloem ineens uiteen. Ook is het erg leuk om pampas pluimen te combineren in je droogboeket. Je kunt ze planten in je tuin of buiten plukken.  

Geschikt om te drogen:

Wil je meer weten?

Vond je het interessant? We hebben speciaal een boek geschreven over dahlia's genaamd "Liefde voor Dahlia's". Het boek belicht alle facetten – van de geschiedenis tot de duurzame kweek, van veredeling tot de passie, geïllustreerd met kleurrijke, liefdevolle en sensationele foto’s!

Kortom een dahliaboek van 224 pagina's:

• Vol inspiratie, interviews, diy's en praktische tips
• Over pluktuinen, bijen en vlinders
• Kleurrijk, tuinieren en genieten.