Hoe maak je een Droogboeket

Droogbloemen opties
Laden...

Hoe maak je een Droogboeket

Droogboeketen zijn overal

"Na het lezen van de blog weet je hoe je in een droogboeket kan maken en welke bloemsoorten het meest geschikt zijn".

Opeens duiken ze overal op. Je ziet droogbloemen boeketten als je bij je vriendinnen op bezoek bent. Of als je langs een bloemist loopt. Ook staan de magazines vol met droogboeketten. Maar waarom? Droogbloemen zijn lang houdbaar, je kunt maanden genieten van jouw eigen droogboeket, zonder er al te veel moeite in te steken. Omdat ze geen water meer nodig hebben, zijn droogboeketten enorm veelzijdig, ideaal voor: kransen, slingers, kroon- luchters, mobiles. 

Droogboeketten bestaan langer dan alleen vandaag. In de jaren 70 en ’80 waren droogbloemen boeketten namelijk erg populair. Ze maken nu een weer comeback van het stoffige imago. Het samenstellen van een droogboeket is het leukste wat er is. Je loopt eerst naar buiten naar je eigen pluktuin, je maakt een selectie. En vervolgens kan je zelf de verschillende bloemen mixen en matchen met elkaar, de combinatiemogelijkheden zijn eindeloos!

Hoe maak je mooie droogbloemen?

Droogbloemen zijn tijdloos en de kleuren van gedroogde bloemen zijn ongekend. Ze hebben een bepaalde verstilling, zó ontzettend mooi. Niet meer fel, maar wel sprekend en intens. Daar kunnen we erg van genieten en lang naar kijken.

Het geheim zit ’m in het juiste knipmoment:

  • - Knip de bloem als deze niet te ver open is. 
  • - Knip alleen bij droog weer. 
  • - Haal al het groene blad weg. 
  • - Hang de bloemen ondersteboven te drogen in een droge, donkere en warme ruimte die je goed kunt ventileren. De zolder is een zeer geschikte plek. Hang ze niet te dicht bij elkaar zodat er voldoende lucht krijgen.

Beste omstandigheden

Om de originele kleur te behouden, kunnen bloemen het best in een warme, droge en donkere ruimte drogen. Hoe sneller ze drogen, hoe beter het resultaat. Ook verlaag je de kans dat de droogbloemen beschimmelen. De droogbloemen zijn gedroogd als ze wat bros aanvoelen. Het duurt ongeveer tussen de 1 t/m 8 weken voordat de bloemen gedroogd zijn. Dit is inderdaad nogal uitlopend, dit is te verklaren door de omstandigheden, het klimaat en de ruimte. Die kan nogal verschillen.

Droogbloemen testen

Als de bloemen er gedroogd uitzien, kun je het beste eerst 1-2 droogbloemen twee dagen in de vaas zetten. Als ze rechtop blijven staan zijn ze goed gedroogd. Maar als de droogbloemen gaan hangen, moeten ze toch nog wat langer drogen.

Tip: Je kunt wat haarlak over de gedroogde bloemen spuiten. Zo blijven ze beter in vorm en zijn ze minder kwetsbaar.

Wat zijn de meest geschikte bloemsoorten voor een droogboeket?

Dahlia's zijn de mooiste droogbloemen naar onze mening. Gedroogde dahlia zijn erg veelzijdig. Ons favoriete droogbloem is de Pompon Dahlia. Tulpen en narcissen zijn helaas ongeschikt als droogbloemen, ze bevatten namelijk zachte stellen en te veel vocht. Waardoor ze slecht drogen. Let tijdens het knippen vooral op het juiste knipmoment. Anders valt de prachtig gedroogde bloem ineens uiteen. Ook is het erg leuk om pampas pluimen te combineren in je droogboeket. Je kunt ze planten in je tuin of buiten plukken.  

De volgende eenjarig bloemen uit zaad zijn ook geschikt om te drogen:

  • - Papaver
  • - Amaranthus
  • - Delphinum
  • - Linum

Veelzijdigheid van Droogbloemen

"De delicate, gedroogde zomersouvenirs houden je de hele winter zoet met allerlei zelfmaak projecten voor je interieur."

Wie alleen aan droogboeketten denkt, heeft het mis. Er is veel meer mogelijk met droogbloemen dan alleen een droogboeket maken. Lees verder om te zien wat er allemaal mogelijk is!

Droogbloem hangers 

Van gedroogde dahlia’s met steeltjes maak je hangers, door om de steeltjes een ijzerdraadje met een oogje te wikkelen en ze zo aan lintjes of touwtjes naar beneden te laten bungelen aan een hangende boomtak, een mobile van ijzerdraad of zelfs als ‘bal’ in de kerstboom. 

Houten droogbloemenstandaard

Met onze mooie houten standaard is het mogelijk om eenvoudig droogbloemen en kruiden te schikken. Haal de natuur in huis!

Lijstjes met droogbloemen

Bloem hoofden zonder steel droog je door ze op een theedoek op een droge plek neer te leggen, bijvoorbeeld boven een radi­ator of nabij een kachel. Je kunt bijvoorbeeld bloem hoofden met een lijmpistool op een houten fotolijstje of op een tafelkrans plakken.

Zijn de droogbloem niet plat genoeg? Gebruik dan onze bloempers! Met onze bloemenpers ontdek je de schoonheid van gedroogde en geperste bloemen. Deze traditionele bloemenpers drukt de bloemen plat, zo kun je de bloemen inlijsten, opplakken en bijvoorbeeld kaarten ermee maken. Misschien had je vroeger ook al een bloemenpers,  kinderen zullen er zeker ook dol op zijn!

Lijstje met droogbloemen

Droogbloemen krans van Floribus

Nodig: metalen ring van ongeveer 25 centimeter (uit de hobbywinkel) of een rondgebogen twijg, droogbloemen, rolletje binddraad, schaar. Knip de bloemen op verschillende lengtes af. Maak daarvan kleine bosjes en bind die vast op de ring met het draad. Werk van boven naar beneden en laat de bosjes elkaar steeds iets overlappen zodat het draad niet meer zichtbaar is. Bedek de ring voor driekwart.  

Bloemen kransen


Droogboeket accessoires


Wil je meer te weten komen over Dahlia's?

Vond je het interessant? We hebben speciaal een boek geschreven over dahlia's genaamd "Liefde voor Dahlia's". Het boek belicht alle facetten – van de geschiedenis tot de duurzame kweek, van veredeling tot de passie, geïllustreerd met kleurrijke, liefdevolle en sensationele foto’s!

Kortom een dahliaboek van 224 pagina's:

• Vol inspiratie, interviews, diy's en praktische tips
• Over pluktuinen, bijen en vlinders
• Kleurrijk, tuinieren en genieten.