Duurzaamheid op onze kwekerij

Duurzaamheid op onze kwekerij
Bezig met laden...
Duurzaamheid op onze kwekerij

Kweken op een milieubewuste en duurzame manier staat hoog in het vaandel op onze kwekerij. De manier waarop wij onze bloembollen en -knollen kweken en ondernemen is continue in ontwikkeling en wordt steeds milieubewuster en meer duurzaam. Wij streven naar een product van zo hoog mogelijke kwaliteit met zo min mogelijk milieubelasting. We zijn nog niet 100 % biologisch maar werken er hard aan.

Gezonde bodemWe zijn altijd bezig om een goed bodemleven te ontwikkelen; gezonde wortels maken de plant vitaler en sterker en kunnen zo voorkomen dat gewassen ziek worden. We nemen regelmatig grondmonsters zodat we weten wat er ontbreekt en vullen dit aan met organische meststoffen. Daarnaast wisselen we de teelt op ieder perceel zodat de grond niet uitgeput raakt. Slechts 1 x in de 5 jaar komen we terug op hetzelfde perceel met hetzelfde gewas. Hiervoor is een groot netwerk ontwikkeld met kwekers van andere gewassen waarin zij onderling hun eigen land verhuren en bij collegakwekers andere percelen huren.

Biologische middelen en waterverbruikHet gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is in de loop der jaren fors verminderd en we blijven steeds innoveren om dit zo laag mogelijk te houden of liefst helemaal terug te dringen. Wij gebruiken al jaren geen neonicotinoïden. We doen regelmatig proeven met biologische middelen en waar mogelijk passen we dit toe tegen ongedierte, ziektes en onkruid. We gebruiken geen kraanwater. Wanneer er een tekort is aan regenwater gebruiken we de waterpomp om grondwater op te pompen. Mocht dit nog steeds niet voldoende zijn, dan maken we gebruik van slootwater

 

duurzaamheid op onze kwekerij

On the Way to Planet ProofOnze dahliakwekerij is de enige kwekerij in de wereld met On the way to planet proof keurmerk. Dit is een onafhankelijk keurmerk voor duurzamere producten. Je kunt hier meer informatie vinden: https://www.planetproof.nl/wat-is-planetproof/

TechnologieMet behulp van technologie minimaliseren we het energiegebruik op de kwekerij. Onze kassen zijn uitgerust met energiedoek dat de zon overdag afschermt en ’s nachts de warmte vasthoud in de kas. Afgelopen zomer hebben wij geïnvesteerd in zonnepanelen op onze schuren en zijn alle lichtbronnen vervangen door Led verlichting.

Duurzaam, marktgericht en sociaal Teeltbedrijven in Nederland moeten aan een groeiend aantal overheidsregels voldoen waarbij het respect voor mens en natuur voorop staat. We zetten zelf continue stappen om steeds duurzamer te telen. Zo kunnen we de consument ook in de toekomst blijven blij maken onze mooie producten. Dit is iets waar we het elke dag voor doen!

Door studieclubs delen we kennis met andere kwekers en wisselen we informatie uit over hoe we scoren op het gebied van energie, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Daarbij dagen we elkaar uit hoe het nog beter kan.

Onze kwekerijen hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Duurzaam kweken betekent niet alleen milieuvriendelijk kweken, maar ook ondernemen met aandacht voor de maatschappij en de medewerkers. Onze bloembollen en knollen geven geen enkele reden tot zorgen voor vlinders, bijen en andere insecten en verlengen juist het bloeiseizoen (nectar). In het vroege voorjaar met narcissen en tulpen en tot lang in het najaar met bloeiende dahlia’s en zaaibloemen.