Hoeveel Bloembollen Per M² Planten?

Hoeveel Bloembollen Per M² Planten?
Bezig met laden...
Hoeveel Bloembollen Per M² Planten?

Een veelgestelde vraag onder tuinliefhebbers is: "Hoeveel bloembollen moet ik per vierkante meter planten?" Laten we deze prangende vraag beantwoorden en je begeleiden naar een tuin vol bloemenpracht.

Het juiste aantal bloembollen per vierkante meter hangt sterk af van het type bloem en het gewenste effect. Sommige bloemen, zoals tulpen, krokussen en narcissen, hebben meer ruimte nodig om te floreren, terwijl andere, zoals sneeuwklokjes en muscari, dichter bij elkaar kunnen staan.

Een algemene richtlijn is om bloembollen te planten op ongeveer 8 tot 15 centimeter afstand van elkaar, je hebt dan ca 40 tot 90 bloembollen per vierkante meter nodig. Voor een natuurlijk ogend effect kun je variëren in de afstanden, waardoor je een speels patroon creëert. Experimenteer met verschillende bloembollensoorten en kleuren om een levendig en gevarieerd bloementapijt te verkrijgen.

Samengevat voor tulpenbollen en narcissenbollen:

 • Als je de bollen 10 cm van elkaar af plant, dan heb je ca. 90 bollen per vierkante meter nodig.
  • Met een zakje van 10 bollen beplant je ongeveer 35 x 35 cm.

 • Als je de bollen 15 cm van elkaar af plant, dan heb je 45 bollen per vierkante meter nodig
  • Met een zakje van 10 bollen beplant je ongeveer 45 x 45 cm.

 

Kleine bollen

Bij kleinere bloembollen, zoals sneeuwklokjes of blauwe druifjes, kun je overwegen om ze dichter bij elkaar te planten, ongeveer op 5 tot 8 centimeter afstand. Deze bloemen ogen prachtig in grotere groepen en zorgen voor een subtiel, maar betoverend effect.

Samengevat: Als je kleine bollen op 5 cm van elkaar af plant, dan heb je 175 bollen per vierkante meter nodig. Kleine bollen van bijvoorbeeld narcissen, sneeuwklokjes en muscari vermeerderen zichzelf over de jaren heen dus je hoeft niet meteen een hele vierkante meter te beplanten. Als je ze in een pot plant, heb je aan 10 of 20 stuks al voldoende. Met een zakje van 10 kleine bollen beplant je ongeveer 20 x 20 cm.

Enkele Tips:

 • Zorg voor een goed doorlatende bodem met voldoende voedingsstoffen voor een optimale groei.
 • Combineer verschillende bloembollensoorten voor een gevarieerde en kleurrijke bloemenweide.
 • Speel met hoogteverschillen door bloembollen met diverse groeihoogtes te selecteren.
 • Plant de bloembollen pas als de temperatuur onder de 15 graden zakt dan zijn de schimmels en bacterien minder actief.

Belangrijk om te weten: je kan het eigenlijk nooit fout doen! Het is ook een kwestie van smaak dus geniet van een weelderige tuin vol kleur en leven.

 

Dahlia’s

De aanbevolen plantafstand voor dahlia's hangt af van het type en de grootte van de dahlia's, evenals je persoonlijke voorkeur, de beschikbare ruimte en de gewenste uitstraling van je tuin. Over het algemeen geldt dat kleinere dahlia's dichter bij elkaar kunnen worden geplant dan grotere variëteiten.
Hieronder een richtlijn:

 • Lage Dahlia's (<50 cm hoog): plant de knollen ca. 30 cm uit elkaar te planten.
 • Middelhoge Dahlia's (50-90 cm hoog): Plant de knollen ongeveer 45 tot 50 cm uit elkaar.
 • Hoge Dahlia's (>90 cm hoog): plant de knollen ongeveer 50-60 cm uit elkaar

Bij het planten is het belangrijk om te zorgen voor voldoende luchtcirculatie tussen de planten om schimmelziekten te voorkomen. Als je twijfelt, kun je het beste beginnen met een iets ruimere plantafstand.