Hoeveel dahlia's per M² Planten?

Hoeveel dahlia's per M² Planten?
Bezig met laden...
Hoeveel dahlia's per M² Planten?

Een veelgestelde vraag onder tuinliefhebbers is: "Hoeveel dahliaknollen moet ik per vierkante meter planten?" Laten we deze prangende vraag beantwoorden en je begeleiden naar een tuin vol bloemenpracht.

  •  

De aanbevolen plantafstand voor dahlia's hangt af van het type en de grootte van de dahlia's, evenals je persoonlijke voorkeur, de beschikbare ruimte en de gewenste uitstraling van je tuin. Over het algemeen geldt dat kleinere dahlia's dichter bij elkaar kunnen worden geplant dan grotere variëteiten.
Hieronder een richtlijn:

  • Lage Dahlia's (<50 cm hoog): plant de knollen ca. 30 cm uit elkaar te planten.
  • Middelhoge Dahlia's (50-90 cm hoog): Plant de knollen ongeveer 45 tot 50 cm uit elkaar.
  • Hoge Dahlia's (>90 cm hoog): plant de knollen ongeveer 50-60 cm uit elkaar

Bij het planten is het belangrijk om te zorgen voor voldoende luchtcirculatie tussen de planten om schimmelziekten te voorkomen. Als je twijfelt, kun je het beste beginnen met een iets ruimere plantafstand.

Voor een pluktuin kan je beste twee rijen (met 30 cm ertussen) naast elkaar planten met telkens 25 cm tussen de knollen.

 

Dahlia’s in potten

Neem een grote, goed waterdoorlatende pot en plant er 1 knol in. Bij een pot groter dan 50 cm kan je wel 2 of 3 knollen in de pot planten. De laagblijvende soorten groeien het makkelijkst in potten, hoe langer de planten zijn hoe grotere pot ze nodig hebben om goed te kunnen wortelen en hoe meer verzorging ze vragen. Regelmatig water geven ca. 2 x per week. Als ze wat langer worden, kan je er een paar stokken bij steken ter ondersteuning.

Enkele Tips:

  • Zorg voor een goed water doorlatende bodem met voldoende voedingsstoffen voor een optimale groei.
  • Combineer verschillende bloembollensoorten voor een gevarieerde en kleurrijke bloemenweide.
  • Speel met hoogteverschillen door dahlia's met diverse groeihoogtes te selecteren.
  • Plant de dahlia's pas als er geen kans meer is op nachtvorst
  • Hou ze vooral in het begin goed in de gaten of ze uitlopen en of er geen slakken of andere beestje de jonge plantjes oppeuzelen.

Belangrijk om te weten: je kan het eigenlijk nooit fout doen! Het is ook een kwestie van smaak dus geniet van een weelderige tuin vol kleur en leven.

 

Related posts