Lathyrus voorzaaien

Lathyrus zaaien
Bezig met laden...
Lathyrus voorzaaien

Lathyrus zaaien in wc rollen

De heerlijk geurende lathyrus, ook wel bekend als pronkerwt/geurerwt, is toch wel een musthave in je tuin! Deze is in veel kleuren verkrijgbaar en leuk feitje: hoe meer je plukt hoe meer bloemen je krijgt. Tijd voor (voor)zaaien dus. En zo doe je dat!

Wat heb je nodig?

- Lathyrus bloemenzaden
- Wc rolletjes, rootrainers of hoge potjes
- Schaar
- Zaai- en stekgrond
- Vermiculiet
- Broeskop
- Water
- Kweekbak met kap

Voorbereiden

- Toiletrolletjes bewaren
- Zaden 24 uur voor het zaaien weken in water

Lathyrus zaaien: de voorbereiding

Vooraf heb ik een aantal wc rolletjes gespaard. Daar ga ik de zaden in zaaien. Superhandig: je zet de rolletjes compleet met plantje in de grond en hoeft de plantjes er dus niet uit te halen. 
Voor je ze vult met grond, knip ik aan één kant 4 keer het rolletje 1 centimeter in. Daarna vouw ik de lipjes in elkaar, net als een kartonnen doos, zodat je een bodem creëert. Je kunt ook hoge potjes of rootrainers gebruiken. 
 
De zaden heb ik 24 uur vooraf in een glaasje water laten weken. Zo laat het buitenste, wat stugge schilletje van het zaadje, los en kan het beter kiemen. Niet iedereen doet dit, maar ik heb er goede ervaring mee.

Lathyrus zaaien

Ik gebruik zaai- en stekgrond gemengd met ongeveer 30% vermiculiet. Zo krijg je een luchtige mix waar zaden goed in kunnen kiemen én vermiculiet houdt ook nog eens vocht vast. 
Het is wenselijk dat je de grond bevochtigt voor je de zaden gaat zaaien. Vul de mix aan met water tot je het een beetje kan kneden. Dan vul je de rolletjes ongeveer 3/4 met de mix en leg je in elk rolletje 2 zaadjes. Daarna leg je een dun laagje mix over de zaadjes heen en geeft je het water. Niet te dun want dan kan het zaadje bloot komen te liggen en kan het niet kiemen.
 
Dan zet ik de rolletjes in een bak met een plastic kap erop. Ik zet de bak eerst binnen op een licht plek en zodra de plantjes kiemen en de eerste blaadjes zichtbaar verlaag ik de temperatuur en de kap eraf te halen. Eind maart kan je de plantjes afharden door ze overdag buiten te zetten en in de nacht naar binnen te halen. Zo wennen ze aan de temperatuur en eind april/begin mei kan je ze buiten laten. Dan is de kans op nachtvorst eigenlijk voorbij. 
 
Ik top de plantjes nog wel, zo voorkom je dat ze weelderig worden. Dit hoef je niet te doen, als je ze laat groeien heb je meer kans op langere, dunne stelen en bloemen. Laat de plantjes groeien tegen een klim instructie. Dat kan je zelf makkelijk maken bijvoorbeeld door 2 bamboestokken in de grond te steken en met touw heen en weer een raster te maken. Zo zijn er nog veel manieren om een constructie te maken en ook geheel afhankelijk van hoeveel plantjes je hebt. 
 
Heel veel succes en plezier met zaaien!

lathyrus zaaienlathyrus zaaienlathyrus zaaien

Over (takkewijf)Laura

Hoi! Mijn naam is Laura en ik ben gastblogger bij FAM Flower Farm. Ik ben zelf groot dahlia fan en vertel over mijn avonturen op mijn Insta-account @takkewijflaura Met het zaaien van bloemzaden ben ik niet erg ervaren dus het is voor mij vooral proberen. Maar ja, je moet ergens beginnen toch?! Door het te doen, gemixt met een beetje geluk én een vleugje humor denk ik een heel eind te komen. Hopelijk kan ik jou ook inspireren #spreadtheloveforflowers 

Groetjes, (takkewijf)Laura