Lathyrus | Pronkerwt

2 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

2 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Ben je op zoek naar een bloem die je tuin zal betoveren met haar prachtige kleuren en heerlijke geur? Maak kennis met de lathyrus: een charmante bloem die niet alleen bekend staat om haar schoonheid, maar ook om haar symboliek en eenvoud in verzorging. Ontdek de magie van lathyrussen!

Wat is de lathyrus?

De lathyrus, ook wel bekend als sweet pea, reukerwt of pronkerwt, is een prachtige bloem die tot de vlinderbloemenfamilie behoort. De naam "lathyrus" is afgeleid van het Griekse woord voor peul, wat verwijst naar de karakteristieke peulvruchten waarin de zaden van deze bloem groeien.
Met haar bloemen in diverse kleuren en haar zoete geur is de lathyrus een geliefde keuze voor tuiniers en bloemenliefhebbers, overal ter wereld. Deze bloem staat symbool voor vriendschap, liefde en plezier, waardoor ze vaak wordt gebruikt in boeketten. Het leuke aan de lathyrus is dat hoe meer je ze plukt, hoe meer bloemen er zullen verschijnen. De ideale snijbloem dus!

Soorten lathyrus bij FAM Flower Farm

Bij FAM Flower Farm vind je 2 kleuren lathyrus odoratus: de spring sunshine peach en royal white. Beide kleuren hebben dezelfde, overheerlijke geur. Ze hebben lange, stevige stengels, waardoor ze het liefste tegen gaas, hek- of traliewerk geplant willen worden. 

Lathyrus zaden kweken

Lathyrus zaden kunnen zowel in de tuin als binnenshuis gekweekt kan worden. Het kweken van lathyrus begint met het kiezen van de juiste locatie. Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht krijgt en beschut is tegen sterke wind.

Bij het zaaien van lathyruszaden is het belangrijk om ze eerst 24 uur te weken in lauw water. Dit helpt bij het ontkiemen en bevordert een gezonde groei. Plant de zaden vervolgens op ongeveer 2 tot 3 cm diep in vochtige, goed doorlatende grond.

Tijdens de groeiperiode is regelmatig water geven essentieel voor een goede ontwikkeling van de lathyrusplanten. Voeg ook af en toe wat meststof toe om de bloei te stimuleren en houd de plant vrij van onkruid.
 
Zodra de lathyrussen beginnen te bloeien, kun je genieten van hun kleurrijke en geurige bloemen. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om nieuwe knoppen aan te moedigen en verleng zo het bloeiseizoen van deze prachtige planten.

lathyrus

Verzorgingstips voor lathyrussen

Als je jouw lathyrus gezond en gelukkig wilt houden, is het belangrijk om ze goed te verzorgen. Zorg er dus voor dat je de planten regelmatig water geeft, vooral tijdens droge periodes. Lathyrussen houden van vochtige grond, dus controleer regelmatig of de aarde niet uitdroogt.

Het is aan te raden om de lathyrussen te ondersteunen met klimhulpmiddelen, zoals een trellis of gaaswerk. Zo kunnen de planten zich gemakkelijk omhoog werken en creëren ze een prachtige verticale tuin.
 
Verwijder regelmatig verwelkte bloemen om nieuwe bloei te stimuleren en snoei indien nodig dode bladeren of takjes weg. Op deze manier blijven je lathyrussen er fris uitzien en blijven ze gezond gedijen in jouw tuin.

Vergeet ook niet om de lathyrus bloem te plukken. Want hoe meer je plukt, hoe meer bloemen ze produceren. 

Wanneer bloeit de pronkerwt?

De pronkererwt bloeit over het algemeen vanaf het late voorjaar tot aan de herfst, afhankelijk van de soort en groeiomstandigheden.
 
Vaak begint de lathyrus zo’n 8-10 weken met bloeien nadat ze geplant zijn. Dit betekent dat als je in het vroege voorjaar begint met zaaien, je al snel kunt genieten van de prachtige plant lathyrus in je tuin. 

Sweet pea combineren met dahlia's en andere bloemenzaden

De lathyrus heeft prachtige bloemen die perfect passen in elke tuin. Door ze te combineren met dahlia's en andere bloemenzaden, creëer je een kleurrijk en levendig geheel. De elegante bloemen van de lathyrus komen goed tot hun recht naast de weelderige dahlia's.
  
Het toevoegen van andere bloemenzaden aan deze combinatie kan nog meer diepte en variatie brengen. Denk bijvoorbeeld aan vrolijke zonnebloemzaden om extra contrast toe te voegen aan het geheel.
 
Door te spelen met verschillende hoogtes, kleuren en texturen creëer je een boeiende tuin die het hele seizoen door blijft verrassen. Experimenteer dus gerust met het combineren van lathyrussen, dahlia's en andere bloemenzaden in jouw buitenruimte!

Lathyrus kopen bij familiekwekerij FAM Flower Farm

Koop jouw prachtige lathyrus zaden bij FAM Flower Farm voor een kleurrijke toevoeging aan jouw tuin. Met een ruime selectie van hoogwaardige bloembollen, dahliaknollen en bloemenzaden ben je verzekerd van mooie bloemen. Verwen jezelf metde lathyrus en geniet van hun heerlijke geur en vrolijke uitstraling. 
Volg ons op Instagram en Facebook @FAMFlowerFarm om op de hoogte te blijven van de mooiste bloemen en de handigste tips. Op Pinterest kan je al jouw favoriete bloemen makkelijk bekijken en pinnen op je eigen bord.