Pluktuin Marieke Nolsen

Pluktuin Marieke Nolsen
Geplaatst in: Bloemenzaden

Marieke Nolsen in het kort

Mijn naam is Marieke Nolsen en ik kom uit Leusden onder Amersfoort. Ik ben bloemstyliste en Blogger met een grote passie voor tuinieren. Rondom onze boerderij op landgoed Den Treek- Henschoten hebben wij 1600 m2 meter vol met bloemen staan. Van januari tot en met december pluk ik de meest mooie bloemen uit onze eigen tuin. Na jarenlang in Engeland onze vakanties door gebracht te hebben, geïnspireerd te zijn door vele Engelse tuinen en een pluktuincursus van Sarah Raven op Parham House gevolgd te hebben, zijn wij in 2016 gestart, achter ons huis met een op Engeland geïnspireerde Pluktuin voor eigen gebruik. Een tuin vol met de meest mooie Dahlia’s en 1-jarigen, allemaal ondersteund door natuurlijke constructies zoals je in Engeland veel ziet. Inmiddels heb ik mij helemaal gespecialiseerd in dit soort Pluktuinen en geef ik lezingen door het hele land en workshops in het maken van constructies en hoe je zelf zo een Pluktuin het beste aan kunt leggen. Ook heb ik een webshop- Pluktuinkado ontwikkeld met sfeervolle pluktuinkado’s om niet alleen met bloemen maar ook met producten een hele Engelse sfeer in je tuin te kunnen creëeren. Naast al deze pluktuin gerelateerde werkzaamheden geef ik ook wekelijks les aan groepen enthousiaste vrouwen in het maken van mooi tuinachtig bloemwerk. Kijk voor al mijn activiteiten op www.mariekenolsen.nl. Op Instagram plaats ik elke dag een kort bloemerig berichtje en op mijn blog plaats ik tuin berichten met een wat langer verhaal. Op deze prachtige site van Linda en Marlies, stel ik jullie graag onze Pluktuin voor.

De Pluktuin van Marieke Nolsen

Mariek Nolsen huis

Hierboven zie je ons huis, met ervoor een stuk grond van 9 bij 11 meter. Dit gedeelte is de zg. Pluktuin. Een tuin vol met Dahlia’s en 1-jarigen. Allemaal snijbloemen, waarvoor geldt, hoe meer je hiervan plukt hoe rijker alles bloeit. Daarnaast hebben deze plukbloemen een veel langere bloeitijd dan bv. vaste planten. Neem de Phlox, dit is zo’n vaste plant, deze bloeit ongeveer 4 weken, daarna is hij uitgebloeid en wanneer je de bloem plukt, komt er 1 dat seizoen geen nieuwe bloem voor terug. Dat is bij een Dahlia heel anders. Meestal komen ze in juli in bloei en kunnen door bloeien tot in oktober. Dan praat je dus al over 10 weken bloei en…hoe meer je plukt hoe rijker de plant bloeit. Voor 1-jarigen geld eigenlijk hetzelfde.

Lopen door je eigen boeket

Mijn streven is om van deze pluktuin een soort boeket te maken, dus wanneer ik er doorheen loopt, loop ik door mijn eigen boeket. Dit houdt in dat ik heel veel bloei heb gerealiseerd, allemaal tegelijkertijd en ook heel veel afwisseling in vormen. Dus heel veel ronde vormen van bv. de Dahlia’s en Zinnia’s gecombineerd met langwerpige vormen van 1 jarigen zoals de Amaranthussen en bv. Chenopodium . Allemaal in de kleurstelling rood, oranje, rose en zalm. Met de kleuren speel ik. Het ene jaar voeg ik er een klein beetje paars aan toe, het andere jaar vervang ik het paars door lichtgele tinten. Een heerlijk spelletje. De Dahlia’s staan allemaal bij elkaar in een zg. Dahliaconstructie. Deze constructie bestaat uit 2 verdiepingen en de hoogte van de constructie is 1 meter. De 2 verdiepingen zijn een soort matten die ik creëer van takken met een maasverdeling van 20 bij 20 cm. Op deze manier blijven mij toch al lange Dahlia’s prima rechtop staan. Meestal koop ik bij @famflowerfarm Dahlia’s van 1,20 meter. Maar bij ons op een ietwat venige bodem worden ze ruim 1.70 meter lang. Ik plaats Dahlia’s in deze constructie met allemaal dezelfde lengte. De kortere variëteiten komen nl helemaal in de knel en verdwijnen hierdoor. De 1-jarigen staan her en der in bedjes tussen de Dahlia’s door met de bedoeling dat het geheel een mooie mix van kleuren en vormen wordt.

 

Tip: deze pluktuinmix stelde ik samen met de dahlia's en bloemenzaden van FAM Flower Farm:

Maak een paadje dwars door de Pluktuin

Pluktuin mix kleuren

Hierboven zie je het paadje, wat dwars door de Pluktuin heen loopt. In de vakken naast het paadje heb ik 1-jarigen geplant in combinatie met een aantal Crocosmia’s, dit zijn ook zomerknollen met een langwerpige bloem die in juni terwijl de rest nog nauwelijks bloeit voor een mooi plaatje in de pluktuin zorgen. Langs dit paadje heb ik ook een heel aantal tippies staan, gemaakt van berkentakken. Langs deze tippies, bloeien Lathyrussen, Suzanne met de mooie ogen, Pronkbonen, Oost Indische Kers en de Spaanse vlag. Alle constructies die ik heb worden gemaakt door mijzelf en de meesten maak ik elk voorjaar opnieuw. Ze zijn gemaakt van berkentakken. Zie hieronder de constructie van berkentakken.

Pluktuin potten

Plant Dahliaknollen ook in potten en teilen

Zoals je hieronder kunt zien, plant ik ook Dahliaknollen in potten en teilen. Ik vind het nl. heerlijk om met potten te stylen, zeker ook in de Pluktuin staan in het middenpad nog heel wat gevulde potten. Zorg wel dat je een grote bak of teil neemt, want de knol heeft veel ruimte en voeding nodig. In de bodem van de vierkante zinken bak hieronder links heb ik wel 10 gaten geboord, vervolgens heb ik hem gevuld met een laag potscherven, hierna heb ik de bak verder gevuld met biologische potgrond en in de bak heb ik 3 knollen geplant. Het resultaat was echt superleuk. Ook heb ik deze Dahlia’s ondersteund met een takken constructie. In de bak op de rechtse foto heb ik 1 knol geplant en wel een laagblijvende. Ook deze heeft rijkelijk gebloeid. Voor biologische potgrond betaal je wel iets meer, maar er zit ook enorm veel voeding in deze potgrond. Dus bezuinig niet op je potgrond voor dit soort bakken.

Dahlia in potten en teilen

Maak nieuwe combinaties

Elke jaar haal ik alle knollen eruit en hou ze over in kisten in de kelder. Eind april gaan ze weer de grond in, maak altijd in nieuwe combinaties en dat is dus elke keer weer spannend. Hieronder zie je de prachtige Dahlia Show’n Tell met zijn rode tint, hij combineert heel mooi met de zalmrose Dahlia Break Out. Het zijn 2 van de 150 knollen die in onze tuin staan. Waarvan in het stuk van 9 bij 11 er zo’n 100 zijn gepoot.

Pluktuin commbinaties

Stylen van de Pluktuin

Wat ik al zei, ik hou enorm van het stylen. Potten met gieters overal op het pad. Zg. Tuintafels gevuld met potten. Etagères etc. Het moet niet to much worden, maar wel lekker Engels. In mei geef ik workshops Styling your garden table. Tijdens deze workshop leid ik jullie door de pluktuin, ik vertel wat ik toepas met het stylen en vervolgens ga je zelf een soort klimconstructie van takken maken in een pot. 

Stylen Pluktuin

Dahlia combineren met 1-jarigen planten

Dahlia combineren met 1-jarigen planten

De Dahlia’s vind ik dus heel mooi in combinatie met 1-jarigen. Soms zijn de 1-jarigen zolang en dan plaats ik ze ook tussen de knollen. Dan krijg je dus al een soort van boeket idee. Hierboven zie je de Amaranthus caudatus Coral Fontain. Met zijn lange hangende lichtrode staarten kleurt hij prachtig bij de zalmkleurige Dahlia’s. Hoe mooi is deze combi.

Dahlia combineren met 1-jarigen planten                          

Hierboven zie je de rechtopstaande bruine variant van de Amaranthus, ook deze heb ik bewust naast de lage zalmkleurige Dahlia Nicolas geplaatst.

Dahlia Felida Solar Flar

Over zalm oranje Dahlia’s gesproken, hierboven zie je 1 van mijn favorieten. De kleur is geweldig, heel houdbaar op de vaas en supersterk. Ik denk dat ik de knollen al wel 4 keer heb kunnen delen, zo hard groeien ze. Het is de Dahlia Felida Solar Flare  Bij mij valt hij op zandgrond oranje kleurig uit, terwijl ik hem als een rose variant gekocht had.                                                     

Dahlia combineren met grassen

Naast 1-jarigen combineer ik mijn Dahlia’s ook met grassen, zoals je hierboven op de foto kunt zien.

Pluktuin combineren

Hierboven zie je een heerlijke mix van oranjekleurige Dahlia’s met paarse soortjes en als je goed kijkt zie je ook de Amaranthus er door heen.

Verzorging van de Dahlia's

Dahlia en slakken

De Dahlia’s doen het bij mij dus prima, mag niet klagen. Ik heb veel vogels die zorgen ervoor dat de slakken verorberd worden, dus daar heb ik praktisch geen last van. Als ik wat te klagen heb mbt onze pluktuin dan zijn het muizen. Deze zijn in groten getale aanwezig en kunnen zo in 1 nacht alle Amaranthussen verorberen, foto hierboven rechts. Zo zul je elk jaar wel een klaagmoment hebben. Of het is te nat of te warm etc. etc.

Pluktuin

Knip regelmatig de lelijke bloemen eruit

Zorg dat je regelmatig de lelijke bloemen eruit knipt, dat zorgt voor een mooi beeld in je tuin, maar het zorgt er ook voor dat de Dahlia’s door bloeien. Hieronder zie je de combi van Dahlia’s met grassen en Amaranthussen.

Dahlia knippen

Dahlia Pinelands Pam

Dahlia Pinelands Pam

De Rode spin Dahlia heb ik ook gekocht bij @famflowerfarm, hij heet Dahlia Pinelands Pam.

Pluktuin mix Mariek Nolsen X FAM Flower Farm

Mariek Nolsen Pluktuin

Hoe heerlijk is het om te kunnen plukken uit je eigen tuin. Zo gaaf. Hier heb ik een combinatie geplukt van zalmkleurige Dahlia’s in combinatie met een aantal 1-jarigen en grassen. Ik hou van deze kleurencombi. Wit met zalm. Voor @famflower heb ik zo eenzelfde combi samengesteld. Een combi van Dahliaknollen en 1-jarigen in de witoranje tinten.

Dahlia boeketten 

Dahlia boeketDahlia boeket

Dahlia boeketDahlia boeket

Ja hoe heerlijk al die boeketten. Ik zorg dat ik s ’morgens de bloemen pluk, ik laat ze op trekken in een emmer met water en als ze goed vol gezogen zijn verwerk ik ze in dit soort boeketten. Daarbij zorg ik voor een mooie vaas, want dat maakt het geheel af. Ik heb dan ook zelf te veel vazen, haha. Maar daar schuilt ook zo veel plezier in.

Via mijn webshop verkoop ik een heel mooi afwisselend assortiment vazen. De zg. pluktuinvazen met meerdere openingen, zoals de vaas die je hierboven kunt zien, maar ook verzamelingen van Delftsblauwe vaasjes zoals hieronder. Deze Delftsblauwe vaasjes zet ik zoals je hieronder kunt zien in een groepje bij elkaar en ik vul ze als 1 boeket. Hoe gaaf de felgekleurde Dahlia’s in combi met Delftsblauw.

Dahlia in tulpenvaas

Dahlia in tulpenvaasDahlia in tulpenvaas

Dat je in een Tulpen vaas niet alleen Tulpen kunt schikken maar ook Dahlia’s zie je hieronder. Tevens heb ik gewerkt met de 1 jarige Phlox grandiflora Creme brulee. Dit zalmkleurige bloemetje bloeit de hele zomer door en is eenvoudig zelf te zaaien. Het bloemetje wordt niet veel hoger dan 40 cm en de kleur is fantastisch.

Mariek Nolsen Tuinopenstelling

Pluktuin

Dus ja hoe gaaf is het om een rijkbloeiende tuin te creëren met de meest mooie gekleurde Dahlia’s in combinatie met 1-jarigen. Hierboven zie je een gedeelte van onze pluktuin in de zomer. Onze tuin is op de onderstaande data opengesteld en jullie zijn van harte welkom:

Bollen Weekend zaterdag 30 april en zondag 1 mei
Rondje Tuinen Amersfoort  zaterdag 13 augustus 2022
Dahlia Spektakel  : zaterdag 27 augustus en zondag 28 augustus.

Meer informatie kun je vinden op www.mariekenolsen.nl/tuinopenstelling. Mocht je nog meer informatie willen hebben mbt. het aanleggen van een Pluktuin, zou je willen weten hoe ik de constructie’s maak, wil je weten hoe ik exact zaai , wil je weten hoe ik de gehele aanleg heb aangepakt, dan is misschien mijn online Pluktuin Portret iets voor jou.

Nieuw boek van Mariek Nolsen komt binnenkort                                    

Maar ook komt eind april een nieuw boek van mij uit, wat ik samen met Modeste Herwig heb geschreven. Het gaat over onze pluktuin waar ik jaarrond uit pluk, met heel veel foto’s van de tuin en het bijbehorende bloemwerk. Bij deze wens ik jullie een geweldig tuinjaar toe en ik hoop dat ik jullie al een klein beetje geïnspireerd heb met mijn blogbericht.

Hartelijke groet,

Marieke Nolsen.

Laden...