Rembrandt Tulpen

Rembrandt Tulpen
Bezig met laden...
Rembrandt Tulpen

Tulpen worden "Rembrandt tulpen" genoemd vanwege hun associatie met de beroemde Nederlandse schilder Rembrandt van Rijn. Hoewel tulpen in het algemeen al lang een populaire bloem waren in Nederland, kwam de term "Rembrandt tulpen" pas later in zwang.

De naam "Rembrandt tulpen" verwijst naar de schilderijen van Rembrandt, waarop tulpen werden afgebeeld. In de 17e eeuw, bekend als de Gouden Eeuw van Nederland, waren tulpen erg populair en werden ze beschouwd als statussymbolen. Ze werden zelfs gebruikt als handelswaar en de tulpenhandel bereikte een hoogtepunt in de periode die bekend staat als de "tulpenmanie".  De prijs van een tulpenbol steeg naar de waarde van een grachtenpand in Amsterdam. Het was een van de allereerste economische bubbels.

Rembrandt was een van de vele kunstenaars uit die tijd die geïnspireerd werden door tulpen en ze opnam in zijn schilderijen. Zijn kunstwerken, zoals zijn beroemde stillevens, bevatten vaak afbeeldingen van tulpen in verschillende kleuren en vormen. De term "Rembrandt tulpen" werd later geïntroduceerd om een specifieke groep tulpenvariëteiten te beschrijven die qua uiterlijk overeenkwamen met de tulpen op Rembrandt's schilderijen. Deze tulpen hebben een uniek patroon op hun bloemblaadjes, dat lijkt op vlammen, strepen of bonte kleuren. De tulpen waren echter ziek. Het typische gevlamde kleurpatroon bleek te zijn ontstaan door een mozaïekvirus. Dit werd echter pas in 1928 ontdekt. 

Inmiddels zijn er Rembrandt tulpen op de markt die wel de uiterlijke kenmerken hebben maar gelukkig gewoon gezond en teelbaar zijn. Zo kweken wij bijvoorbeeld de tulp Alise en Kanok.