Zo voorkom je slakken in je dahlia's

Swipe to the left
Zo voorkom je slakken  in je dahlia's
16 mei 2019

Slakken houden vooral van de jonge dahliablaadjes, goed opletten dus als ze net boven de grond uitkomen. Er zijn verschillende manieren om slakken te bestrijden. Lees onze 7 milieuvriendelijke tips voor het tegengaan van slakken.

1. Leg een natuurlijke barrière rondom je dahliaplant

Planten die snel aangevreten worden door slakken bescherm je door er een natuurlijke barrière omheen te leggen van bijvoorbeeld koffiedik, cacaodoppen, fijngemaakte eierschalen of schelpen. Zo maak je het de slakken moeilijk om je planten te bereiken. Zorg ervoor dat de cirkel helemaal rondom de plant loopt.

2. Plaats een koperring

Slakken hebben een hekel aan koper en zullen niet snel tegen koperen materialen opklimmen of opkruipen. Er zijn speciale ringen te koop die je rondom de plant kunt plaatsen. Let goed op dat er zich niet al eitjes van de slakken binnen de cirkel bevinden.

3. Spuit knoflookextract

Knoflook is giftig voor slakken. Ze zullen jouw planten mijden als je ze bespuit met knoflookextract. Dit kun je zelf maken met het volgende recept:

Haal de tenen van een knoflookbol en snijd die in stukken, giet er 1 liter heet water over en laat dit een aantal uren trekken en afkoelen. Verwijder de knoflookrestanten. Schenk het extract aangelengd met water  in een plantenspuit en sproeien maar.

Herhaal dit na een regenbui, want dan is het spul weggespoeld en raakt de truc uitgewerkt.

4. Zet een bierval

Net zoals mannen, kun je ook slakken verleiden met bier... Schenk een laagje bier in een glazen jampotje en graaf dat in tot aan de rand van de grond. De slakken kruipen naar het bier toe, en vallen over de rand en gaan dood.

Na een paar dagen moet je de bakjes verversen en de slakken weggooien op de composthoop of in de groenbak.

5. Verwijder de slakken met de hand

Jawel, dit is een heerlijk romantisch tuinklusje... Ga ’s avonds met je zaklantaarn op zoek naar slakken. Bij droog weer zul je ze niet zo snel vinden, maar wel op een vochtige avond, of als het geregend heeft. Trek handschoenen aan. Verzamel de slakken in een emmertje, gooi ze in de groenbak, voer ze aan kippen, of zet ze neer op plaatsen waar ze geen kwaad kunnen. Gooi ze niet naar de buren, want als die hetzelfde doen, ben je niets opgeschoten