Hoe voorkom ik slakken in mijn dahlia's?

Swipe to the left
Hoe voorkom ik slakken in mijn dahlia's?
16 mei 2019

Slakken houden vooral van de jonge dahlia blaadjes, goed opletten dus als ze net boven de grond uitkomen. Er zijn verschillende manieren om slakken te bestrijden, hieronder noemen we er een aantal:

Leg een barriere rondom je dahlia plant

Planten die snel aangevreten worden door slakken bescherm je door er een barrière omheen te leggen van bijvoorbeeld koffiedik, cacaodoppen, fijngemaakte eierschalen of schelpen. Zo maak je het de slakken moeilijk om je planten te bereiken. Zorg ervoor dat de cirkel helemaal rondom de plant loopt.

Verwijder bladeren en takken

Bladeren, houten, takjes en ander tuinafval vormen een ideale schuilplaats voor slakken. Neem dus de moeite om regelmatig je bladeren en tuinafval op te ruimen.

Maak een knoflook extract

Knoflook is giftig voor slakken; ze zullen jouw planten mijden als je ze bespuit met knoflookextract. Dit kun je zelf maken. Snijd een knoflookbol in stukken, giet er 1 liter heet water over en laat dit even trekken en afkoelen. Verwijder de knoflook, schenk het extract in een plantenspuit en sproeien maar. Nu kan je zien hoe snel slakken kunnen rennen! Regelmatig herhalen want na een regenbui raakt ook deze truuk weer uitgewerkt.

De bierval

Net zoals mannen kun je ook slakken verleiden met bier. Schenk een laagje bier in een laag plastic bakje en graaf deze in tot aan de rand van de grond. De slakken kruipen naar het bier toe, en vallen over de rand en gaan dood. Na een paar dagen de bakjes verversen en de slakken weggooien. Voordeel: alleen de slakken gaan dood en het is milieu vriendelijk.

Slakken met de hand verwijderen

Jawel een heerlijk romantisch klusje. Ga s’avonds met je zaklantaarn op zoek naar slakken. Bij droog weer zul je ze niet zo snel vinden. Wel bij een vochtige avond of als het geregend heeft. Verzamel de slakken, vernietig ze of zet ze neer op plaatsen waar ze geen kwaad kunnen.

Plaats een koperring

Slakken hebben een hekel aan koper en zullen niet snel tegen koperen materialen opklimmen of opkruipen. Er zijn speciale koperringen te koop die je rondom de plant kunt plaatsen. Let goed op dat er zich niet al eitjes van de slakken binnen de cirkel bevinden.