Zo voorkom je slakken in je dahlia's

Zo voorkom je slakken  in je dahlia's
Bezig met laden...
Zo voorkom je slakken in je dahlia's

Een paar weken na het planten van dahliaknollen zullen de eerste blaadjes al groeien! Dit is het moment om de bloemen extra goed in de gaten te houden: slakken houden namelijk vooral van de jonge dahliablaadjes, dus let goed op als ze net boven de grond uitkomen. Er zijn verschillende manieren om slakken te bestrijden.  Lees onze 10 milieuvriendelijke tips voor het tegengaan van slakken.

10 tips tegen slakken in je dahlia's

1. Leg een natuurlijke barrière rondom je dahliaplant

Planten die snel aangevreten worden door slakken bescherm je door er een natuurlijke barrière omheen te leggen van bijvoorbeeld koffiedik, cacaodoppen, fijngemaakte eierschalen, schelpen of schapenwol. Zo maak je het de slakken moeilijk om je planten te bereiken. Zorg ervoor dat de cirkel helemaal rondom de plant loopt.

2. Plaats een koperring

Slakken hebben een hekel aan koper en zullen niet snel tegen koperen materialen opklimmen of opkruipen. Er zijn speciale ringen te koop die je rondom de plant kunt plaatsen. Of gebruik kopertape en plak dat rondom de rand van een bloempot of ring. Let goed op dat er zich niet al eitjes van de slakken binnen de cirkel bevinden.

3. Spuit knoflookextract

Knoflook is giftig voor slakken. Ze zullen jouw bijzondere dahlia's mijden als je ze bespuit met knoflookextract. Dit kun je zelf maken met het volgende recept:
Haal de tenen van een knoflookbol en snijd die in stukken, giet er 1 liter heet water over en laat dit een aantal uren trekken en afkoelen. Verwijder de knoflookrestanten. Schenk het extract aangelengd met water  in een plantenspuit en sproeien maar.

Herhaal dit na een regenbui, want dan is het spul weggespoeld en raakt de truc uitgewerkt.

4. Zet een bierval

Net zoals mannen, kun je ook slakken verleiden met bier... Schenk een laagje bier in een glazen jampotje en graaf dat in tot aan de rand van de grond. De slakken kruipen naar het bier toe, en vallen over de rand en gaan dood. Na een paar dagen moet je de bakjes verversen en de slakken weggooien op de composthoop of in de groenbak.

5. Verwijder de slakken met de hand

Jawel, dit is een heerlijk romantisch tuinklusje... Ga ’s avonds met je zaklantaarn op zoek naar slakken. Bij droog weer zul je ze niet zo snel vinden, maar wel op een vochtige avond, of als het geregend heeft. Trek handschoenen aan. Verzamel de slakken in een emmertje, voer ze aan kippen, of zet ze neer op plaatsen waar ze geen kwaad kunnen. Gooi ze niet naar de buren, want als die hetzelfde doen, ben je niets opgeschoten. Je staat ervan versteld hoe snel en ver slakken kunnen lopen en dus weer gezellig in je tuin terugkeren.

6. Zet de natuurlijke vijand van de slak in

De laatste tijd horen we regelmatig dat het gebruik van Aaltjes helpt om een serieuze slakkenplaag te bestrijden. Deze aaltjes zijn microscopisch klein en dringen binnen bij zijn natuurlijke vijanden via van nature bestaande openingen. Wanneer ze binnen zijn gedrongen scheiden ze bacteriën af, waardoor de slakken zullen sterven. Dit is een natuurlijke manier van bestrijden, die het ecosysteem in balans houdt.  Op diverse websites kan je deze aaltjes kopen. Je mengt ze met water en verspreid ze met een gieter over de tuin. Het kost wel wat maar soms is het je dat ook wel waard.

7. Gebruik organische slakkenkorrels

Gebruik het als de jonge dahliaplanten net boven de grond uit komen of tijdens het bloeiseizoen. Na het eten van de slakkenkorrels stoppen de slakken met eten van de verse blaadjes, trekken zich terug in hun schuilplaats en keren niet meer terug, de resten van de slak worden opgenomen in de bodem. Onze organische slakkenkorrels bestaan uit ijzer en fosfaat wat van nature in de bodem zit. Ze zijn niet gevaarlijk voor kinderen of huisdieren of wanneer andere dieren de slakken opeten.

8. Maak je dahlias weerbaarder

Sterke en gezonde dahlia's zijn beter bestand tegen slakkenvraat. Zorg voor een goed doorlatende bodem met organisch materiaal om de groei van dahlia's te bevorderen. Voeg eventueel lavameel toe om de bodem te verbeteren of organische meststof om zowel de bodem als de plant een boost te geven.

9. Dahlia's voortrekken

De slakken zijn vooral dol op de jonge blaadjes en als ze deze keer op keer opeten krijgt de dahliaplant geen kans om te groeien. Zet de dahliaknol daarom eerst in een pot van ca 20-30 cm groot en laat ze daar opgroeien tot zo'n 20-40 cm hoog. Plant ze daarna pas in de tuin (vanaf half mei). Kijk regelmatig of ze niet worden opgevreten en pas dan een van de andere slakkentips toe. Lees hier meer over het vervroegen en voortrekken van dahlia's. 

10. Neem kippen of loopeenden

Een paar kippen in de tuin is niet voor iederen weggelegd maar zowel kippen als loopeenden zijn dol op slakken en eten ze graag!  Kippen zijn heel actieve insectenopruimers. Ze eten allerlei larven en eitjes van bijvoorbeeld mieren en slakken, maar ook van de spinselmot en de buxusbladvlo; soms springen ze omhoog om er aan te kunnen. Kleine kippetjes zoals krielkippen kun je zelfs het jaar door in je tuin laten rondlopen. 

 

Wil je meer weten over dahliaknollen, lees dan ook onze blogs:

Volg het verhaal van onze familie kwekerij

Als je ons volgt op Instagram of Facebook kun je het verhaal over onze tulpenbollen, onze kwekerij en de seizoenen volgen. Geniet van de prachtige Hollandse bloemenvelden. Ook geven wij handige tuintips en lichten we speciale variëteiten uit. Op Pinterest kan je alle mooie tulpen foto’s makkelijk bekijken en pinnen op je eigen bord.