Volle zon of halve schaduw: de beste standplek

Volle zon of halve schaduw: de beste standplek
Bezig met laden...
Volle zon of halve schaduw: de beste standplek

De keuze van de juiste standplaats voor je planten is essentieel voor een gezonde groei en bloei. Twee veelvoorkomende termen die je tegenkomt bij het kiezen van planten zijn 'volle zon' en 'halfschaduw'. Maar wat betekenen deze termen eigenlijk en hoe beïnvloeden ze de groei van jouw tuinplanten?

Volle Zon: 

Dahlia’s en de meeste eenjarige bloemenzaden groeien het beste in de volle zon, dat betekent minstens zes uur direct zonlicht per dag. Ze worden dan blootgesteld aan de volle kracht van de zon gedurende een groot deel van de dag. Hoe meer zon hoe meer bloemen de planten zullen geven.

Halfschaduw: 

Planten die gedijen in de halfschaduw hebben minstens drie tot zes uur zonlicht per dag nodig, maar ze waarderen ook enige bescherming tegen de intense middagzon. Kies een locatie met gefilterd zonlicht (bv onder een boom) of ochtendzon. Bloembollen zoals tulpenbollen, narcissen en muscari zijn planten die je zowel in de volle zon als op een halfschaduw plek kunt planten.

Wat ook altijd belangrijk is:

  • Zorg voor goed doorlatende grond om overtollig water af te voeren.
  • Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

Hoe minder zonuren planten krijgen, hoe minder weelderig ze zullen bloeien.  Kijk eens goed rond in je tuin en bepaal waar de zon-plekken en schaduwplekken zijn.

Wat als jouw tuin een plek heeft met minder zonuren dan ideaal? Geen zorgen, je kunt nog steeds een weelderige tuin hebben. Kies planten die gedijen bij weinig licht, zoals tulpen- of narcissenbollen. Overweeg ook het creëren van hoogteverschillen met potten en containers, zodat je planten kunt verplaatsen om het maximale uit de beschikbare zonuren te halen.

Onthoud dat elke plant uniek is, dus kijk of ze het naar hun zin hebben en pas de zorg dienovereenkomstig aan. Of het nu in de stralende zon of in de subtiele schaduw is, de juiste locatie geeft jouw tuinplanten de beste kans om te gedijen. Laat de zon (of schaduw) je tuin verlichten!