Zo verstevig jij je dahliabed

Zo verstevig jij je dahliabed
Bezig met laden...
Zo verstevig jij je dahliabed

Zo zwaaien je dahlia's niet om

Ik krijg best vaak de vraag: hoe zorgen jullie ervoor dat de dahlia's straks stevig staan en niet omwaaien? Nou, dat doen wij als volgt: We slaan wat palen in de grond en daaroverheen trekken we metalen tuingaas dat je kan oprollen. Dat net hangen we op ongeveer 50 cm hoogte (kniehoogte) en maken we vast met tyraps. Zodra de dahlia's zijn uitgebloeid, rollen we het net weer op, trekken we de palen uit de grond en bedenken we het volgende seizoen hoe we de tuin willen inrichten en beginnen we van vooraf aan. Handig en duurzaam, want daar houden we van. 

Dahlia bed maken en verstevigen

Een dahlia bed kan je zo groot maken als je ruimte hebt. Wij hebben de bedden ongeveer 1 meter breed, omdat het tuingaas ook zo breed is én je moet ook goed bij de planten kunnen komen voor het plukken/dieven etc. De lengte van het gaas kan je zelf aanpassen.  

Wat heb je nodig: 

  • Grondboor  
  • Grote hamer met rubberen kop of een baksteen 
  • Tyraps 
  • Rand palen 
  • Tuingaas 

De palen en het tuingaas kochten wij bij de bouwmarkt. De palen die wij gebruiken zijn 150cm hoog met aan 1 uiteinde een punt. 

Je begint aan de kopse kanten van je bed door 2 palen te plaatsen. Houd het gaas bij de hand, zo weet je ongeveer hoe breed je de palen kan zetten. Daarna boor een gat in de grond, ongeveer 50cm diep. Daarna sla je met de hamer de paal in de grond en met een rolmaat houd je een afstand van 100cm aan. Wij zetten ze om de 2 meter (ongeveer) in de lengte van het bed. Als alle palen in de grond staan, hang je het begin van het net aan de kopse kant en rol je het gemakkelijk naar de volgende palen tot je het einde van je bed hebt bereikt.  

Wij laten eerst het net nog hoog hangen, zodat we nog goed bij de knollen kunnen en het onkruid weghalen. Zodra de planten op kniehoogte zijn laten we het gaas zakken en hangen we ze vast met tyraps.  

Het kost misschien wat moeite, maar je hebt er heel veel plezier van. Veel succes!

dahlia omwaaiendahlia omwaaien

Over onze gastblogger

Hoi! Mijn naam is Laura en ik ben gastblogger bij FamFlowerFarm. Ik ben zelf groot dahlia fan en vertel over mijn avonturen op mijn Insta-account @takkewijflaura. Met het zaaien van bloembollen, -knollen en bloemzaden ben ik niet erg ervaren, dus het is voor mij vooral proberen. Maar ja, je moet ergens beginnen toch?! Door het te doen, gemixt met een beetje geluk én een vleugje humor denk ik een heel eind te komen. Hopelijk kan ik jou ook inspireren! #spreadtheloveforflowers Groetjes, (takkewijf)Laura