Hoe maak je een eigen Dahlia pluktuin

Pluktuin dahlia's
Bezig met laden...
Hoe maak je een eigen Dahlia pluktuin

4 handige tips voor het maken van een Dahlia pluktuin

"Je eigen snijbloemen in de tuin bespaart heel wat ritjes naar de bloemist"

Dahlia’s passen in elk boeket en combineren super met andere planten, zelfs met wilde planten of takken. Hoe maak je je eigen pluktuin? Dat kan op een balkon, op een vierkante meter, of op een hele akker. We zetten wat tips op een rijtje en geven een lijst met de perfecte soorten voor een dahlia pluktuin

Voor een dahlia pluktuin om de hele zomer je vazen en vaasjes te vullen, kun je het beste een stukje in de eigen tuin speciaal voor dit doel vrijmaken. Dat kan al op een kleine vierkante meter. Daar kun je heel wat dahlia’s op kwijt, denk aan 9 tot 12 stuks. Zelfs in een bak op je balkon of binnenplaats kun je een pluktuin maken, als er overdag maar genoeg zon is. Het leuke van je eigen dahlia pluktuin is dat dahlia’s vaste planten zijn, dit houdt in dat je dahlia's elk jaar terugkomen. Je hoeft dus niet elke keer nieuwe dahliaknollen te kopen.

Dahlia verschillende

1. De juiste soorten

Goede snijbloemen hebben een lange, rechte, stevige steel zonder al te veel blad en zijvertakkingen. De bloem staat ‘trots’ op de steel en hangt niet. Daarnaast blijven snijsoorten zeker 5 en soms wel 8 dagen goed op een vaas.

2. De juiste combinatie

Kies je voor gele snijbloemen, roze snijbloemen, witte snijbloemen, paarse snijbloemen of voor oranje snijbloemen? Het leukst is te kiezen voor een gevarieerde mix. Let daarom bij de keuze van je dahlia’s op verschillende soorten van bloemgroottes en –kleuren.

Daarnaast kun je je bloemenpluktuin interessant maken door er ook wat andere fleurige bloemen in te zetten, zoals eenjarige plukbloemen bekermalva (Lavatera trimestris), bonte salie (Salvia viridis), cosmea, duifkruid (Scabiosa), zinnia, enkelbloemig afrikaantje (Tagetes patula 'Linnaeus') of weelderige schermbloemen zoals het witte groot akkerscherm (Ammi majus) of de paarsige wilde peen Daucus carota dara.

3. Hoe moet je de bloemen plukken?

Gebruik voor het snijden van pluktuin bloemen altijd een schoon, scherp mesje of snoeischaar. Het beste moment om dahlia’s te snijden is in de ochtend of late avond, als het wat koeler is. Neem een emmertje vers water mee om de bloemen direct na het oogsten in te zetten.

Zoek de dahlia’s die bijna helemaal open zijn. Haal met je mesje of snoeischaar de bladeren van het onderste deel van de steel (dat straks in water staat). Strooi de bladeren tussen je planten, dit verteert tot voeding voor de bodem.

Tuin gereedschap

4. De juiste behandeling

Vul een schone vaas met schoon lauw water. Bij warm weer kun je daar nog een scheutje natuurazijn in doen. Ververs het water in de vaas regelmatig, zeker bij een doorzichtige vaas. Kijk dan ook of het nodig is nog een stukje van de stelen af te snijden.

Dahlia verschillende

Boekettips

  • - Verdeel je bloemen in meerdere vaasjes
  • - Combineer dahlia’s in boeketten eens met takken van struiken met mooi blad
  • - Combineer dahlia’s met andere soorten wilde bloemen of andere tuinbloemen
  • - Zet een bos bloemen niet in de volle zon, bij de kachel of verwarming en zet geen rijpend fruit in de buurt
  • - Zet een boeket ‘s nachts tijdelijk op een koele plek.

Dahlia ideale snijsoorten

Ideale dahlia snijsoorten van links naar rechts: Miss Delilah, Purple Planet, Lilac Bull, Jowey Mirella, Ambassador, Onesta, Caproz Pizzazz, El Santo, Für Elise, Ginger Snap, Sylvia, White Onesta en Café au Lait.

Vanaf 1 januari 2022 zijn alle 120 soorten weer op voorraad voor levering in april 2022.

Login of maak een account zodat je alvast je wensenlijst kunt maken. En zorg dat je staat ingeschreven voor onze nieuwsbrief voor het laatste nieuws.

Top 10 ideale snij dahlia's: