Wat doe ik met de bollen als ze uitgebloeid zijn?

Wat doe ik met de bollen als ze uitgebloeid zijn?
Geplaatst in: Tulpenbollen

Tulpen

Tulpen kunnen het beste uit de tuin worden geschept en weggegooid, het tweede jaar zijn ze een stuk minder mooi. Als je de bollen wilt bewaren dan kan je na het bloeien de bloemkop eraf te halen. Dan kan alle energie van de plant naar de bol en zal de bol groeien en nieuwe bolletjes maken. In juli kan je de bollen uit de grond halen en de kleine en grote bollen los pellen. Vervolgens droog bewaren in de zomer en dan in October weer planten in de tuin. 

Narcissen

Narcissen kan je laten staan en verwilderen in de tuin (niet in potten). Laat het blad van de bol na de bloei zo lang mogelijk op de plant staan. Knip het blad niet af, maar laat blad en stelen vergelen. Dat betekent dat de bladeren afsterven. Zo voedt de bol zich en komt hij volgend jaar terug. Geef in het najaar wat gedroogde koemest of compost en de bloemen komen gedurende een periode van 5 à 6 jaar jaarlijks tevoorschijn in de lente.

Dahlia's

Bij een warme winter kunnen de knollen redelijk in de grond overleven, maar bij een strenge winter zullen veel dahlia’s dat niet overleven. Dahlia’s zijn niet winterhard, als u ze wil overhouden moeten ze voor de vorst de grond uit. Snoei de planten op 15 cm af, haal ze uit de grond met een spitvork en schud de grond eraf. Laat ze eerst een paar dagen drogen en vergeet niet een labeltje aan de knol te hangen met naam of kleur en hoogte. Daarna donker, koel en tochtvrij bewaren. In het voorjaar kunt u ze weer planten, na de laatste nachtvorst. 

Wil je meer weten over bloembollen, knollen en zaden, lees dan ook onze blogs:

Volg het verhaal van onze familie kwekerij

Als je ons volgt op Instagram of Facebook kun je het verhaal over onze tulpenbollen, onze kwekerij en de seizoenen volgen. Geniet van de prachtige Hollandse bloemenvelden. Ook geven wij handige tuintips en lichten we speciale variëteiten uit. Op Pinterest kan je alle mooie tulpen foto’s makkelijk bekijken en pinnen op je eigen bord.

Laden...