Cosmea zaaien

cosmea zaaien
Bezig met laden...
Cosmea zaaien

Cosmea voorzaaien

Cosmea, ook wel cosmos genoemd, is een éénjarige plant die heel makkelijk te zaaien is. Omdat ik niet langer kan wachten op het mooie weer, ga ik deze bloemenzaden voorzaaien. Helaas heb ik nog geen kas, dus zet ik ze in huis op een lichte plek. Cosmea voorzaaien is niet moeilijk, je krijgt juist nóg meer zin in de zomer! Ze bloeien van juli tot de eerste nachtvorst invalt. Cosmea is verkrijgbaar in de kleuren wit, roze, geel en oranje in onwijs veel tinten.

Wanneer cosmea zaaien?

Voorzaaien: half maart tot eind april.
Zaaien in de volle grond: mei - juni.
Bloeiperiode: juni - november

Wat heb je nodig?

  • Stek- en zaaigrond
  • Vermiculiet
  • Cosmea zaadjes
  • Zaaitray
  • Gevulde gieter
  • Labels
  • Watervaste stift

Cosmea zaaien

Omdat ik 3 verschillende soorten cosmea ga zaaien, begin ik met het schrijven van de labels. Dit ben ik een keer vergeten, toen had ik de zaden al in de grond en wist niet meer wat ik waar gezaaid had (thank me later).

Daarna meng ik de zaai-en stekgrond met vermiculiet, ongeveer 30%. Het is een indicatie, het komt niet zo heel nauw. Vermiculiet is een gepoft mineraal dat lucht doorlatend is en vocht vasthoudt en dat maakt het mengsel met de zaai-en stekgrond ideaal voor een zaadje om te ontkiemen.

Daarna vul ik de zaaitray met het mengsel. Dit is een grote tray met 144 cellen. Ik heb meer dan genoeg cosmea zaden, maar wil later ook direct in de grond zaaien. Daarom vul ik van elk soort 2 rijen. Ik plant 1 zaadje per cel. Als je een grotere tray hebt kan je er meerdere zaden in kwijt, 2 a 3. Veeg met je vlakke hand de overtollige mix van de tray af. Leg per cel 1 zaadje boven op de mix, je kan het eventueel lichtjes aandrukken maar het hoeft niet. Zet dan de labels bij de bijbehorende zaden of leg de zakjes erbij.

Als je alle cellen 'gevuld' hebt, strooi je een héél dun laagje vermiculiet over alle cellen. Het zaadje heeft licht en lucht nodig dus pas op dat je het niet te dik bestrooid. Doordat er een waterbak bij deze tray zit, kan je deze vullen met water en zet je de tray er bovenop. Op die manier kan het water via een gat aan onderkant van de tray worden opgenomen door de mix en blijven de zaden op hun plek (wanneer je van bovenaf bewaterd, kan het zaadje zich gaan verplaatsen).

Tot slot steek ik de labels in de cellen en plaats de kap op de tray. Zet de tray in een kamer waar het ongeveer 18-20 graden is op een lichte plek.

Let op! Zodra je de eerste zaden ziet opkomen, zet je de tray direct op een koelere plek, anders krijg je pierige stelen oftewel dunne slungels.

Zorg dat de grond vochtig blijft en wanneer de zaailingen 2 sets bladeren hebben kan je ze gaan verspenen; overzetten in een grotere pot. Ik gebruik daar een herbruikbaar p9 potje voor, een plastic potje van 9 centimeter doorsnede. Zet ze daarna koel weg en zodra de ijsheiligen voorbij zijn, ongeveer half mei, kan je ze in de grond planten op ongeveer 30 centimeter afstand van elkaar. En dan is het even geduld hebben. Maar als ze eenmaal bloeien, kan je er mooie bosjes van plukken! Hoe meer je plukt, hoe meer bloemen je terugkrijgt. Veel succes en plezier!

cosmea zaaiencosmea zaaiencosmea zaaien

Over gastblogger Laura

Hoi! Mijn naam is Laura en ik ben gastblogger bij FAM FlowerFarm. Ik ben zelf groot dahlia fan en vertel over mijn avonturen op mijn Insta-account @takkewijflaura Met het zaaien van bloemzaden ben ik niet erg ervaren dus het is voor mij vooral proberen. Maar ja, je moet ergens beginnen toch?! Door het te doen, gemixt met een beetje geluk én een vleugje humor denk ik een heel eind te komen. Hopelijk kan ik jou ook inspireren! #spreadtheloveforflowers Groetjes, (takkewijf)Laura