Wanneer bloeien dahlia’s?

Dahlia Banner roze
Bezig met laden...
Wanneer bloeien dahlia’s?

Dahlia’s zijn bijzondere bloemen. Ze komen oorspronkelijk uit Mexico, daarom houden ze erg van warmte. De bloemen bestaan in allerlei verschillende soorten en kleuren. Wij verkopen de kleuren: geel, wit, oranje, paars, rood en roze. De soorten die wij in ons assortiment hebben zijn: bal-, decoratieve, fimbriata, pompon, cactus en enkelbloemige dahlia’s.

Wanneer bloeien dahlia’s?

Dahlia’s zijn zomerbloemen. Ze houden heel erg van de warmte en van de zon. Plant ze daarom op een zonnige plek in je tuin. Je kunt de dahlia’s planten in het voorjaar en ze bloeien dan tot de herfst.

Je kunt de dahliaknollen planten wanneer de kans op vorst is verdwenen, want de dahliaknollen zijn niet winterhard. De kans op vorst is vaak voorbij rond half mei (na de ijsheiligen) hierna kun je de knollen het beste planten.

Dahlia’s bloeien tot de eerste nachtvorst. Dit is vaak rond oktober of november. Na deze tijd is het slim om de knollen uit de grond te halen. Als je dit niet doet kan het zijn dat de knollen bevriezen en ze kunnen dan gaan rotten.

Waarin planten

De dahlia’s zijn bij ons te koop vanaf 1 januari tot 1 juni. Bij het bestellen kun je kiezen in welke maand je je bestelling wilt ontvangen. Je kunt dan kiezen tussen april, mei en juni. Sommige mensen willen de dahlia’s namelijk vervroegen door ze alvast voor te trekken in potten en andere vinden het fijner om de dahliaknollen pas wat later te platen, maar wel gelijk in de tuin.

Als je de dahlia’s eerder wil planten dan april of mei, kun je ze het beste eerste in een pot planten en binnen in huis of in een kas alvast laten groeien. Als ze groter worden en de kans op vorst voorbij is, kun je ze verpotten in een grotere pot of in de tuin.

Hoelang duurt het voordat de dahlia’s opkomen?

Na het planten van de knollen duurt het ongeveer 18 dagen voordat de plantjes boven de grond komen. Na deze 18 dagen kun je dus ook echt pas wat groens uit de grond zien groeien. Hou de slakken goed in de gaten want deze zijn dol op de verse blaadjes.

Dahlia groeien wit roze

Bloemen afknippen

Het is belangrijk om uitgebloeide bloemen regelmatig af te knippen. Hierbij is het ook goed als je de steel van de uitgebloeide boem ook mee knipt tot aan een nieuw blad of de eerste kop. Hierdoor groeien de nieuwe blaadjes en bloemen beter. De energie van de plant gaat dan namelijk niet meer naar de uitgebloeide bloemen die zaaddozen worden maar juist naar de nieuwe knoppen.

Je kunt de planten ook toppen, zodat er meer bloemen aan de plant gaan groeien. Dit doe je door de middelste scheut boven het 3e bladpaar af te knippen. Hierdoor zal de plant breder vertakken en dus stevigere takken krijgen. Hierdoor kunnen er ook meer takken en bloemen groeien.

Snijbloemen

Sommige dahliasoorten zijn speciaal geschikt als snijbloemen. Op zich kun je alle soorten natuurlijk snijden en in een vaas zetten. Maar de snijsoorten die wij hebben geselecteerd hebben lange stelen, geven veel bloemen en hebben bovendien een goed vaasleven.

Door de lange stelen kunnen de bloemen goed gebruikt worden om prachtige boeketten en bloemstukken mee te maken. Je kunt deze snijbloemen makkelijk zelf afknippen en daarna in kun je ze in je eigen huis neerzetten en er mooie boeketten mee samenstellen. Hierdoor hoef je niet meer naar de bloemist. Het is wel belangrijk om het water regelmatig te verversen als je ze in je huis zet.

Een paar mooie snijbloem dahlia’s zijn de Cafe au Lait dahlia, Dahlia Wizard of Oz en Jowey Winnie dahlia. De Cafe au Lait dahlia is een prachtige grote dinnerplate dahlia. Deze heeft een beige-achtige kleur en wordt heel vaak gebruikt in bruidsboeketten. Dahlia Wizard of Oz wordt ook wel ‘de kleine tovenaar’ genoemd. Deze dahlia heeft een zachtroze kleur. En is heel leuk om te combineren met andere dahlia’s. De Jowey Winnie dahlia is een prachtige roze bal-dahlia. Ze worden steeds populairder en staan altijd mooi op foto’s. Pompon dahlia's zijn ook perfect als snijbloem.

 

Mooie dahlia's voor in jouw tuin