Pompon Dahlia

Pompon Dahlia

Producten 1-20 van 24

Van hoog naar laag sorteren
Pagina
per pagina

Producten 1-20 van 24

Van hoog naar laag sorteren
Pagina
per pagina

Pompon dahliaknollen

"Koop hier onze mysterieuze favoriet: de pompon dahlia. Direct vanuit onze kwekerij verstuurd naar huis."

De pompon dahlia blijft een mysterieuze favoriet. Hoe kan een bloem zo bijzonder groeien? Perfect rond, met de blaadjes allemaal even strak rond naar binnen gevouwen. Mirakels briljant. De pompon dahlia wordt terecht wereldwijd geliefd en bewonderd. Maar gek genoeg was dat niet altijd zo. Vroeger, halverwege de 19e eeuw, hadden de mensen de dahlia wel gezien, de bloem werd zelfs een voetbal op een stokje genoemd. Oei! Ineens doken er rond 1850 kleine bolvormige dahliaatjes op. Die kregen aanvankelijk het etiket ‘lilliput’, maar omdat ze leken op de pompon op een Franse matrozenpet, werden ze daarnaar vernoemd. Die naam sloeg beter aan. Inmiddels is de pompon er in allerlei kleuren en zeer populair.

Hoe kan een bloem zo bijzonder groeien?

Alle dahlia’s stammen af van oerbloemen uit de natuur. Doordat kwekers ermee zijn gaan kruisen, ontstonden er allerlei bijzondere vormen. Dat komt omdat de dahlia bijzondere genen heeft.

Verschil tussen een pompon- en een baldahlia

Het verschil tussen een pompon- en een baldahlia zit ’m in de afmeting. Onder een diameter van 5 centimeter is het een pompon, daarboven spreek je van een baldahlia. 

Eigenschappen pompon dahlia

  • ✔︎ Zeer geschikt als snijbloemen
  • ✔︎ Doen het goed als droogbloem
  • ✔︎ De pompon dahlia vangt water op in de bloem na een regenbui, waar insecten en kleine tuinvogels van kunnen drinken. 

Pompon Dahlia

Pompon dahlian bestellen

Dahliaknollen kunnen gemakkelijk worden besteld op onze webshop. We hebben een assortiment met meer dan 100 verschillende soorten. Wij leveren deze per post aan huis zodra het tijd is om de knollen te planten. Ook zit er bij elke bestelling ons magazine inbegrepen. In het magazine staat een planthandleiding en allerlei handige tips en inspiratie.

Bij het afrekenen kan je kiezen wanneer je de knollen wilt ontvangen. Als je ze alvast wilt oppotten en voortrekken dan kan je ze in april al ontvangen. Dan bloeien ze eerder en hebben de slakken minder kans om je verse planten op te eten. Je kunt ook voor mei kiezen, zodat je ze meteen buiten in de tuin kunt planten. 

Onze webshop met bloembollen bevat niet alleen dahliaknollen, maar ook tulpenbollen, narcissenbollen en bloemenzaden. Deze voorjaarsbloeiers en zomerbloeiers zijn de meest populaire bloembollen en knollen voor de tuin.

Wanneer dahliaknollen kopen?

Vanaf 1 januari t/m 1 juni zijn de knollen te koop bij FAM Flower Farm.

Welke soorten dahlia's zijn er?

Er zijn verschillende soorten dahlia in allerlei vormen en kleuren. Zoals: de pompon, bal, dinnerplate, dubbelbloemige of enkele dahlia’s, decoratief, cactusdahlia. De roze dahlia's en de witte dahlia's zijn zeer geliefde kleuren.

Dahliaknollen worden ook wel dahliabollen of dahlia bloembollen genoemd. Kies eenvoudig uw favoriete soorten met de filters op onze webshop. Lagere soorten dahlia's zijn perfect geschikt voor potten. En hogere soorten dahlia's zijn ideale snijsoorten voor pluktuinen vanwege de lange stelen met veel mooie bloemen. Sommige dahlia's zijn echte vlinder- en bijenlokkers, dit zijn de enkelbloemige dahlia's met een open hart.

Wanneer dahliaknollen planten?

Dahlia’s zijn geweldige zomerbloeiers die oorspronkelijk uit Mexico komen. Ze houden van warmte. De knollen groeien in bijna elke grondsoort. De grond moet alleen wel goed doorlatend zijn en vooral niet te droog zijn. Plant de knol ongeveer 2 cm onder de oppervlakte. Hierdoor voelt de knol de warmte van de zon.

De ideale planttijd is in het voorjaar als de kans op vorst voorbij is. Dus vanaf half mei of tot uiterlijk half juni. Ze bloeien vanaf juli tot de eerste nachtvorst in oktober of november.

Verzorging van pompon dahlia's

De knollen hebben weinig verzorging nodig, als het droog is regelmatig water geven. En hogere dahlia's moeten ondersteund worden zodat ze stevig blijven staan bij heftige wind. Het is een optie om de plant lager te houden, door ze te toppen. Hierdoor wordt de plant breder en komen er meer bloemen. Klik hier voor meer tips.

Dahlia’s zijn knolvormige vaste planten. Ze zijn meerjarig, sommige mensen hebben dezelfde knollen al 30 jaar ieder jaar lang. Winterharde dahlia's bestaan helaas niet. De knollen in de grond kunnen een warme winter redelijk overleven. Maar bij een strenge winter zullen veel knollen de temperaturen niet overleven. Als je ze wilt overhouden moeten ze voor de vorst de grond uit. Klik hier voor meer informatie over dahlia’s overwinteren.

Wat heeft de pompon dahlia met een dennenappel, ananas of zonnebloem?

Wij verklappen het wonder.

De opbouw van een pompon­ dahlia volgt de zogeheten ‘reeks van Fibonacci’, een getallenreeks genoemd naar een Italiaanse wiskundige. Deze opbouw zie je meer in de natuur, zoals bij een dennen­ appel, een ananas en de manier waarop pitten in een zonnebloem zijn gegroepeerd. Het is het geheim van de gulden snede, ook wel de ‘goddelijke proportie’ genoemd.

Dahlia wiskundigwonder

Volg het verhaal van onze familie kwekerij

Als je ons volgt op Instagram of Facebook kun je het verhaal over onze dahliaknollen, onze kwekerij en de seizoenen volgen. Geniet van de prachtige Hollandse bloemenvelden. Ook geven wij handige tuintips en lichten we speciale variëteiten uit. Op Pinterest kan je alle mooie tulpen foto’s makkelijk bekijken en pinnen op je eigen bord.