Wat doen met uitgebloeide narcissenbollen?

uitgebloeide narcissen

Narcissen zijn geweldige lentebloeiers. De bloei van Narcissenbollen wordt vaak gezien als de eerste tekenen van de lente. Ze zijn er in allerlei soorten, kleuren en maten. Zo hebben wij heerlijk geurende narcissen, goed gevulde narcissen en mini narcissen. Daarnaast zijn er veel soorten gele narcissen maar zijn ook witte narcissen erg populair. De vraag die wij vaak horen is ‘Wat te doen als ze uitgebloeid zijn?’.

Zijn narcissen winterhard?

Ja, bijna alle narcissenbollen zijn winterhard. Dit betekent dat de narcissen in de winter in de grond kunnen blijven zitten. Je kan de narcissen dus in grond laten verwilderen. Knip het blad niet af, maar laat het blad en de stelen geel worden. Dat betekent dat de bladeren afsterven. De bol haalt in dit proces alle energie die het nodig heeft uit het gewas om het volgende jaar weer tot bloei te komen. Geef in het najaar wat organische meststof of compost en de bloemen komen gedurende een periode van 5 à 6 jaar en vaak nog langer jaarlijks tevoorschijn in de lente. Als het blad helemaal is afgestorven (meestal ergens in juli) kan je het verdroogde blad eventueel afknippen of afschoffelen.

Narcissen rooien en opnieuw planten

Als je je narcissen niet wilt laten verwilderen, kan je ze ook uit de grond halen. Op deze manier kan je ze het volgende jaar op een andere plek in je tuin plaatsen. Laat ook in dit geval het blad en de steel helemaal geel worden voordat je ze rooit. Als dit het geval is kan je het loof van de bol afknippen. Vervolgens kan je de narcissenbollen uit de grond halen en op een droge plek opbergen. Plant de narcissenbollen weer in het najaar op de plek waar jij ze in bloei wilt hebben.

Narcissen weggooien en vervangen

Soms ben je toe aan wat anders of aan een verfrissing van je tuin. Wil je het volgende jaar genieten van nieuwe verse bloemen of wil je gewoon even wat anders dan de narcissen die je had? Tip! Kies ervoor om ze weg te gooien en te vervangen door wat anders. Zo voorkom je telleurstelling. Zodra je je uitgebloeide narcissen uit de tuin hebt gehaald,  kan je ruimte maken om bijvoorbeeld dahliaknollen te planten. Deze bloeien de hele zomer  tot ongeveer oktober of november. Hierna zou je ze weer kunnen vervangen door tulpenbollen of narcissenbollen. Zo geniet je langere tijd van kleurrijke bloemen in je tuin.

Laden...