Dahliaknollen

Ons dahlia verkoop seizoen 2024 is afgelopen! Op 1 juli openen we de bloembollenwebshop weer. Bloemenzaden zijn jaarrond bestelbaar.

Dahliaknollen

Ons dahlia verkoop seizoen 2024 is afgelopen! Op 1 juli openen we de bloembollenwebshop weer. Bloemenzaden zijn jaarrond bestelbaar.

Producten 21-40 van 157

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Producten 21-40 van 157

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Dahliaknollen kopen bij kweker FAM Flower Farm

"Koop dahliaknollen, de zomerbloeiers bloeien maandenlang. ​Direct vanuit onze kwekerij verstuurd naar huis."

Dahlia uit eigen kwekerij

De dahliaknollen komen uit onze eigen dahliakwekerij, hierdoor kunnen wij topkwaliteit garanderen. Onze dahlia’s zijn hele makkelijke en dankbare planten in de tuin. Vanuit een dahliaknol groeit een grote plant die maandenlang bloeit en wel tientallen bloemen geeft. Hoe meer bloemen je van de plant knipt, hoe meer nieuwe knoppen weer gaan bloeien. Uitgebloeide bloemen kun je wegknippen of je kan verse bloemen snijden voor in huis of op de tuintafel, zodat je dubbel zoveel van ze kan genieten.

Dahlia AA Mix

Betekenis van dahlia

De dahlia is niet zomaar een bloem, het is namelijk een hele bijzondere en speciale bloem. De dahlia staat symbool voor kracht en liefde. Dat maakt de bloem niet alleen mooi om in je eigen tuin te planten, maar ook om cadeau te geven. 

Soorten dahlia knollen

Dahlia's zijn er in verschillende vormen, maten én kleuren. Zo vind je bij ons rode dahlia's, witte dahlia's en andere bijzondere dahlia's. Doordat de dahliaknollen van onze eigen kwekerij komt, zijn sommige dahliaknollen zelfs exclusief bij ons verkrijgbaar. Sommige dahlia's zijn echte vlinder- en bijenlokkers. Dit zijn de enkelbloemige dahlia's met een open hart, zoals dahlia Edge of Joy.

Er zijn dus ook verschillende vormen dahlia's. De bal-dahlia is door de bijzondere vorm heel uniek. Ze vallen door hun wiskundige vormen meteen op. Van lichtroze dahlia Wizard of Oz tot aan donkerrode dahlia Mirella: bij FAM Flower Farm vind je allerlei kleuren (bal) dahlia's.

Dan zijn er nog verschillende maten dahlia's. Zo zijn hoge en middel dahlia's zijn perfect voor in de tuin en lage dahlia's zijn ideaal om te potten.

Soorten dahliaplant

Dahlia Verrone's Obsidian

Verrone's Obsidian

Verrone’s Obsidian is perfect als je van aparte dahlia's houdt. Deze bijzondere dahlia is bijna niet herkenbaar als dahliasoort. Het is echt een pareltje voor de liefhebbers. Maar ook voor de bijen en vlinders. Ze kunnen namelijk makkelijk landen op de bloem. De stervormige bloem geeft een andere dimensie aan je tuin. De bloem oogt zwart maar is daadwerkelijk donkerrood.

Dahlia Chick A Dee US

Chick A Dee US

Chick A Dee US geeft bloemen in meerdere kleuren van dezelfde plant. De kleuren verlopen van lichtroze naar donkerrood. Zo geeft hetzelfde dahlia zowel roze dahlia's als rode dahlia's.

Dahlia kopen

Dahlia knollen kopen? Dat kan eenvoudig van 1 januari t/m 1 juni bij FAM Flower Farm. We hebben een assortiment met meer dan 100 verschillende soorten. Bij elke bestelling ontvang je gratis het FAM Magazine vol tips, inspiratie en een planthandleiding. 

Je kunt bij het afrekenen zelf kiezen wanneer je de dahlia knollen thuis wil ontvangen. Als je ze alvast wilt oppotten en voortrekken, kan je ze in april laten bezorgen. Als je ze dan meteen plant, bloeien de dahlia's eerder en hebben slakken minder kans om de bloemen te eten. Wil je de dahlia in je tuin planten? Dan kan je ze in mei laten bezorgen.

Naast dahlia's vind je ook tulpenbollen, narcissenbollen en bloemenzaden in ons assortiment. Leuk om af te wisselen of eens cadeau te geven! 

De dahlia planten

Dahlia’s zijn prachtige zomerbloeiers die van warmte houden. De ideale planttijd is als de kans op vorst voorbij is. Dat is meestal vanaf half mei. Plant de dahliaknollen niet later dan half juni, zodat ze vanaf juli kunnen bloeien. De dahlia bloeit tot de eerste nachtvorst in oktober of november.

Het is niet lastig om de dalia te planten, ze groeien namelijk op bijna elke grondsoort en hoeven niet diep in de grond geplant te worden (2 cm onder de oppervlate is voldoende). Let er wel op dat de grond niet te droog is. 

Verzorging van dahlia's

Ook de verzorgning van de dahlia is niet moeilijk. Het enige wat je hoeft te doen is water geven als het droog is. We raden het wel aan om hogere dahlia's te ondersteunen, zodat ze blijven staan bij harde wind. Maar je kunt hogere dahlia's ook lager houden door ze te toppen. Hierdoor wordt de plant breder en komen er meer bloemen.

En dan, als de zomer voorbij is, kan de dahlia de winter dan overleven? Oftewel: is een dahlia winterhard? De knolvormige dahlia is een vaste plant, maar helaas bestaan winterharde dahliaknollen niet. Als je ze volgend jaar weer wil laten bloeien, zou je ze moeten oprooien en vorstvrij laten overwinteren.

Dahlia in pot

Minder plek in je tuin? Plant de dahlia in pot! Vooral de lagere soorten zijn zeer geschikt voor potten. Je kunt de dahlia's alvast in april in potten planten, zodat ze eerder bloeien en je minder last hebt van slakken. Geef ze wel regelmatig water in een droge zomer.

Wat is het verschil tussen dahliaknollen en dahlia bollen?

Dahliaknollen worden ook wel dahlia bollen of dahlia bloembollen genoemd. Maar wist je dat bollen en knollen eigenlijk helemaal niet hetzelfde zijn? Een bol heeft namelijk verschillende lagen, zoals een ui. Hierdoor komt er altijd één spriet uit. Een knol heeft dit niet. Hierdoor komen er uit alle kanten van de knol sprieten. Dahlia's zijn knollen, wat betekent dat dahlia bollen eigenlijk niet bestaan.

Een deel van de dahlia geschiedenis

"Bloem van prinsen en veroveraars."

Ontelbaar heeft ze zich voortgeplant in allerlei wonderbaarlijke gedaantes, met hulp van de mens en de bestuivende bijen. Zo zorgde ze eeuwenlang voor een rage in de wereld van plantkundigen, telers en tuiniers. Dit is het wonderbaarlijke verhaal van het eenvoudige madeliefje dat uitgroeide tot een wereldberoemde beauty. 

Zo raakte begin 19e eeuw de bloem steeds meer in de mode. Rijke mensen hadden veel geld over om zo’n statussymbool te bezitten. Er kwam een ware dahliamania op gang. Er gaat zelfs een verhaal dat in Frankrijk een dahliaplant werd geruild tegen een kostbare diamant.

De bloementelers

Zo’n bloem waarvan iedereen in extase raakt, die wil je kweken. Sinds de dahliamanie hebben veel bloementelers de ontwikkeling van de plant in razend tempo verder gebracht. In 2020 zijn er vijf keer zoveel dahlia's geregistreerd in het dahliaregister. Met duizenden cultivars die niet geregistreerd zijn.

Wil je meer weten over dahlia knollen, lees dan ook onze blogs:

Volg het verhaal van onze familie kwekerij

Als je ons volgt op Instagram of Facebook kun je het verhaal over onze dahlia knollen, onze kwekerij en de seizoenen volgen. Geniet van de prachtige Hollandse bloemenvelden. Ook geven wij handige tuintips en lichten we speciale variëteiten uit. Op Pinterest kan je alle mooie tulpen foto’s makkelijk bekijken en pinnen op je eigen bord.