Het wonder van de baldahlia’s

bal dahlia's
Geplaatst in: Dahlia

Hoe kan een bloem zo bijzonder groeien?

Baldahlia’s trekken onmiddellijk de aandacht. Wie een baldahlia ziet, is meteen verslingerd. Wat een pracht en wat een mirakel! Hoe kan een bloem zo bijzonder groeien? En wat heeft de baldahlia met een dennenappel, ananas of zonnebloem? Wij verklappen het wonder.

Alle dahlia’s stammen af van oerbloemen uit de natuur. Doordat kwekers ermee zijn gaan kruisen, ontstonden er allerlei bijzondere vormen. Dat komt omdat de dahlia bijzondere genen heeft.

Rond 1850 kwam uit al die kruisingen de pompondahlia tevoorschijn. Ze kregen die naam, omdat ze leken op het pomponnetje van de pet die Franse matrozen in die tijd droegen.

Pompon en bal

Daarna werden er grotere pompons gekweekt en dat zijn uiteindelijk de baldahlia’s geworden. Wat is het verschil? Pompons zijn tot vijf centimeter groot, baldahlia’s zijn groter dan vijf centimeter.

Ronde wafel

Een ronde wafel, hebben we iemand ’m wel eens horen noemen. Dat is een heel leuke vergelijking. Alle blaadjes van een baldahlia zijn opgerold op dezelfde manier. Ze staan strak in het gelid op de steel, waardoor een vrijwel perfect ronde vorm ontstaat.

Bal dahlia Jowey Winnie

Wiskundig wonder

Veel van onze FAM-baldahlia’s zijn ‘uitgevonden’ door de Vlaamse dahliaveredelaar Jef Weyts. Hij is als oud-wiskundelaar een enorme pompon- en baldahlialiefhebber. Zijn ‘Jowey’s’ hebben heel vaak deze vorm. Waarom hij er zo gek op is? De bloemblaadjes volgen het ritme van de zogeheten ‘reeks van Fibonacci’. Dat is een getallenreeks uit de wiskunde. Dat verschijnsel zie je in de natuur wel vaker. Ook dennenappels en ananassen zijn zo opgebouwd. En zelfs de pitten in een zonnebloem zitten op die manier in de bloem.

Fibonacci vorm

Kleurige snijbloem

Inmiddels zijn de pompons en ballen er in allerlei kleuren. Het mooie is: deze soorten zijn heel geschikt als snijbloem. We passen ze dan ook graag toe in onze boeketten, maar soms is gewoon één baldahlia in een vaasje of fles al genoeg voor een aanlokkelijk spektakel.

Soorten

Wij hebben heel veel leuke soorten pompon- en baldahlia’s in onze collectie.

Pompondahlia’sPompon dahlia's

 Baldahlia’s

 

Bal dahlia's

Jowey’s

Veel van onze baldahlia’s heten Jowey. Die komen bij veredelaar Jozef (Jef) Weyts vandaan. Hij nam daarvoor de eerste letters van zijn eigen voor- en achternaam. Met zijn bloemen heeft hij vele internationale prijzen gewonnen. Over de hele wereld staan in vele parken tuinen en akkers zijn bloemen te bloeien.

Wil je meer weten over bloembollen, knollen en zaden, lees dan ook onze blogs:

Volg het verhaal van onze familie kwekerij

Als je ons volgt op Instagram of Facebook kun je het verhaal over onze tulpenbollen, onze kwekerij en de seizoenen volgen. Geniet van de prachtige Hollandse bloemenvelden. Ook geven wij handige tuintips en lichten we speciale variëteiten uit. Op Pinterest kan je alle mooie tulpen foto’s makkelijk bekijken en pinnen op je eigen bord.

Laden...