Dahlia's oppotten en vervroegen en toppen

dahlia's vervroegen met oppotten
Bezig met laden...
Dahlia's oppotten en vervroegen en toppen

Geef je tuin een unieke uitstraling met onze bijzondere dahlia's. Heb je geen idee waar je moet beginnen en weet je niet hoe je deze bloem oppot? We leggen het uit!

Dahlia’s kunnen echt niet tegen de vorst, dus je kunt ze pas in de tuin planten na de laatste nachtvorst (ijsheiligen). Dat is in meestal rond half mei. Om de knollen alvast een voorsprong te geven, kan je de knollen binnen alvast voortrekken in maart/april, dit betekent dat je ze alvast in een pot plant (oppotten). Dan zijn de wortels al lekker gegroeid en zijn de eerste scheuten van de plant al zichtbaar als je deze na half mei buiten uitplant. Het grote voordeel is dat de dahlia’s zeker een paar weken eerder in bloei staan. Bovendien zijn ze beter beschermd tegen slakken, die altijd dol zijn op de jongste bladscheutjes.

dahlia's vervroegen en oppotten

Stap voor stap dahlia’s voortrekken of oppotten

1 Neem een ruime plastic pot (ca 20-30 cm doorsnee) met gaten onderin de bodem. Beter geen terracotta pot, omdat hierin de potgrond snel uitdroogt. Vul de pot met potgrond tot zo’n 10 cm onder de rand.

2 Leg – afhankelijk van de grootte van de pot – een of meer dahliaknollen op de potgrond met de oude stengel naar boven.

3 Vul de pot af met potgrond en druk de potgrond licht aan, geef een scheutje water. Houd de grond lichtvochtig maar nooit te nat, dan kunnen de knollen gaan rotten. Zet de pot op een lichte, vorstvrije plek in huis (bv vensterbank of zolder), in een kasje, schuur of in een koude bak. Ze groeien het beste op een lichte plek, bij een temperatuur van 15 tot 20 graden.

4. Als de dahlia's te lang worden, zet ze dan op een lichtere en/of koudere plek. Als de plant 30-50 cm hoog is, snij je de middelste scheut eruit tot 1 cm boven het 3e bladpaar. De plant zal zo breder vertakken tot een stevige, struikvormige plant die meer bloemen geeft. Dit zogenaamde 'toppen' kun je natuurlijk ook later doen als ze in de volle grond staan.

dahlia's toppen

5. Tegen de tijd dat de kans op nachtvorst voorbij is (rond half mei) kun je ze in de volle grond uitplanten. Zet de knollen op een zonnige plek. Bescherm jonge uitlopers als er nog late nachtvorsten zijn. Graaf een ruim plantgat, haal de dahlia voorzichtig uit de pot en plant op dezelfde diepte in de volle grond uit. Bedek met een paar centimeter aarde.

Laat de zomer maar komen en je zult zien dat de dahlia's midden in de zomer al bloeien. En ze blijven bloeien tot aan de eerste nachtvorst!

ps: Sommige knollen laten sneller dan anderen hun groene spruiten zien, hier kan soms wel 5 weken verschil tussen zitten. Niet meteen paniek dus maar een beetje liefde & geduld ;-)

Deze laagblijvende soorten kan je in potten laten staan: