Kan ik tulpen en narcissen in potten planten?

Kan ik tulpen en narcissen in potten planten?

Tulpen en narcissen kunnen prima in potten worden geplant

Heb je een balkon, een kleine tuin, of niet zo veel ruimte? Geen probleem tulpen en narcissen kunnen prima in potten worden geplant. Met onze tips kan het bijna niet misgaan. Dankzij een beetje verzorging van jou en onze tips worden de juiste omstandigheden gecreëerd. Zodat je de hele lente lang kunt genieten van prachtige tulpen en narcissen!

1. Kies de juiste soort

Welke tulpensoorten en narcissen soorten zijn het meest geschikt voor potten? Je kunt alle soorten in potten planten maar het makkelijkst zijn vooral laagblijvende tulpen en laagblijvende narcissen. Die blijven namelijk goed in vorm zelfs bij stevige wind en bloeien vaak extra rijk. Bovendien hebben ze geen ondersteuning nodig. Ook heb je minder grote en diepe potten nodig. Vanwege het gewicht dat de plant krijgt tijdens het groeien.

TIP: voor een kleurrijk resultaat gebruik je extra veel bloembollen. En kijk naar wat mooi past bij de omgeving. Onder deze blog geven we een lijstje met geschikte soorten.

2. Kies de juiste pot

De pot moet minimaal drie keer de hoogte van de bloembol hebben (ca 15 cm). Het is belangrijk dat de pot diep genoeg is zodat er ruimte is om wortels te maken en de potgrond niet te snel uitdroogt. Zorg ervoor dat er een gat onder in de pot zit, zodat het teveel aan water kan weglopen. De bloembollen kunnen dichter op elkaar geplant worden dan in de tuin; maximaal een boldikte (4-5 cm) uit elkaar maar je kunt ze ook tegen elkaar aan zetten. Plant de bloembollen in de potgrond. Leg onder in de pot een laag oude potscherven, hydrokorrels of grind, voor een nog betere waterafvoer. Narcissenbollen en tulpenbollen hebben een hekel aan natte voeten.

Het maakt niet uit of het een kunststof of keramieken of stenen pot is. Houten of metalen containers of tonnen kunnen ook prima zijn, of een leuke zinken emmer of teil. Terracottapotten zijn helaas minder geschikt om in de winter buiten te staan. Er is namelijk een kans dat ze stuk vriezen.

TIP Je kunt ook voordelige speciekuipen of goedkope klusemmers van de bouwmarkt gebruiken. Boor een paar gaten (van circa 1 centimeter) in de bodem. Truc: verstop de ‘lelijke’ emmers achter mooie potten of geef ze een plek tussen de andere planten in de tuin, zo kan je wat meer hoogte creeren

3. Kies het juiste tijdstip

Narcissen en tulpen kun je het beste planten in een pot in de maanden: oktober t/m december. Vóór de eerste nachtvorst zodat ze tijd hebben om wortels te maken. Zorg ervoor dat de potten worden beschermd tegen te strenge vorst. Dit doe je door stro of noppenfolie om de pot te doen. Je kunt ze gedurende de vorstperiode ook in de schuur zetten.

4. Vul de potten

Volg de volgende stappen voor de perfecte potvulling zodat de narcissen en tulpen in potten mooi gaan bloeien

  1. Leg onder in de pot een laag oude potscherven, hydro korrels of grind voor een goede waterafvoer.
  2. Strooi een laag potgrond over de potscherven, hydro korrels of grind.
  3. Plant de bloembollen met de puntige kant naar boven in de potgrond. Voor een kleurrijk resultaat gebruik je extra veel bloembollen.
  4. Doe boven op de bloembollen een laag potgrond (ca. 10 cm) en druk dit stevig aan.
  5. Geef als laatste stap wat water.

TIP Plant boven op de pot met bloembollen winterharde violen, dan ziet je pot er de hele winter gezellig uit en in het voorjaar piepen de tulpen en narcissen er vanzelf tussenuit.

Winterharde violen in pot

5. Verzorg

Geef na het planten de grond licht water, maar doordrenk de pot niet. Gebruik een gieter om de grond te bevochtigen in plaats van uitbundig te hozen met een tuinslang. Wacht nu tot de eerste groene spruiten boven de grond uitkomen. Blijf water geven in droge tijden. Voel goed aan de bodem of deze niet té nat is. Haal eventueel ongenode gasten zoals slakjes weg in de beginperiode van de plant.

Tulpen die geschikt zijn om in potten te planten

Narcissen die geschikt zijn om in potten te planten

Laden...