Hoe bewaar ik m'n dahliaknollen in de winter?

Hoe bewaar ik m'n dahliaknollen in de winter?
Bezig met laden...
Hoe bewaar ik m'n dahliaknollen in de winter?

Dahlia winterhard

Rond de eerste nachtvorst wordt het tijd om je dahlia's veilig te gaan stellen voor de echte winter. Dahliaknollen zijn namelijk niet winterhard. Ze kunnen niet tegen vorst, ze bevriezen en gaan dood. Als het te nat is in de grond kunnen ze bovendien ook verrotten en schimmelen.

Stappen dahlia overwinteren

Als je volgend jaar ook weer van je prachtige dahlia's wilt genieten, kun je het beste de volgende stappen ondernemen om de dahlia te overwinteren:

  • Wacht met het eruithalen van de knollen tot een paar dagen na de eerste nachtvorst. De plant zal dan zwart worden en afsterven en al zijn energie aan de knol geven, dan zijn de knollen vol voeding en heeft deze de meeste kans om tijdens de opslag in de winter te overleven. Is het een regenachtig najaar en zakt het regenwater niet binnen een dag weg in de ondergrond, rooi ze dan vanaf half oktober wel alvast uit de grond.
  • Knip de plant af tot 30 centimeter boven de grond. De steel kun je straks bij het verwijderen van de knol gebruiken als handvat. Haal de knol rondom uit de aarde met een spitvork die je ongeveer 30 centimeter van de plantsteel recht in de grond steekt, daarna kun je de knol voorzichtig uit de grond halen.  
  • Voorzie de knollen van een naamkaartje. Zelf schrijf ik meteen de kleur erop en of ze lang, middelhoog of kort zijn. Zo kan je volgend jaar makkelijk weer aan de slag met planten. 
  • Laat de knollen een paar uur rusten op een beschutte plek met de stengel naar beneden, zodat eventueel water eruit kan lopen.
  • Klop de aarde van de knollen en veeg met een oude afwasborstel of verfkwast de overtollige resten er voorzichtig uit. Je kunt eventueel een teveel aan haarwortels wat afknippen.
  • Voor je ze opbergt: inspecteer alle knollen. Zien ze er nog gezond uit? Of zijn ze aangevreten, gedeeltelijk rot, of zie je rare uitslag? Dan kun je ze beter weggooien.
  • Knip de stengels kort, dat bergt makkelijker op en voorkomt schimmel.
  • Berg de knollen op in houten kist of een krat met gaten. Het is belangrijk dat er wel lucht bij kan, maar dat er geen tocht doorheen waait, want dan drogen de knollen uit. Iedereen heeft zijn eigen methode. De een bewaart de knollen in droog zand of oude potgrond, de ander legt ze tussen houtwol of stro of rolt ze in kranten. Kies wat voor jou het beste uitkomt en wat jij het fijnste vindt. Zet de bakken op een beschutte, koele, maar vorstvrije plek. De kruipruimte onder het huis wordt hiervoor vaak gebruikt mits het daar niet te vochtig is. De ideale bewaartemperatuur is tussen de 6 en 9 graden Celsius.

Het is wat werk, maar volgend jaar zal je worden beloond met wederom rijk bloeiende dahlia’s.

De dahlia ook in pot overwinteren kan je ook doen. Dit kan je wel het beste doen onder een afdakje, zodat de knollen niet nat worden. Ook kan je de potten het beste op een vorstvrije plek zetten. Als het weer wat warmer wordt, rond het voorjaar, zullen er groeischeuten zichtbaar worden. Dan kan je de knollen met een scherp mes splitsen en weer in de tuin planten.

Dahliaknollen labelen

Overwinteren in de grond

Vind je het toch allemaal te veel gedoe, dan kan je het risico nemen om ze in de grond te laten, de dahlia’s overwinteren dan in de grond. Bij een niet al te strenge winter en afhankelijk van de plek en grondsoort zullen ze het overleven. Geef ze een extra laagje compost of stro als een warm dekentje. Mocht de winter toch te hard zijn toegeslagen, dan kan je gewoon nieuwe dahliaknollen bestellen in onze dahlia snoepwinkel.

Voordeel

Er is wel een voordeel als je elk jaar de dahliaknollen uit de grond haalt. Hierdoor kan je elk jaar je tuin opnieuw inrichten en nieuwe kleuren en soorten dahliaknollen kopen.  Je kan je tuin dus aanpassen op de nieuwe kleuren trends en wat jij mooi vindt voor dat jaar. Het ene jaar een vrolijke tuin met gele dahlia's en roze dahlia's, het andere jaar een romantische tuin met rode dahlia's en witte dahlia's.

Er zijn heel veel verschillende soorten combinaties die wij heel erg mooi vinden in de tuinen. De dinnerplate dahlia Belle of Barmera staat prachtig samen met de wat kleinere dahlia Sylvia. De Belle of Barmera is heel mooi groot en roze, dit staat prachtig met de oranje bal-dahlia Sylvia.

 

Mooie dahlia ideeën