Hoe bewaar ik m'n dahlia knollen in de winter?

Hoe bewaar ik m'n dahlia knollen in de winter?
Geplaatst in: Dahlia, Tips

Volg deze tips, dan kan er niks misgaan

Rond de eerste nachtvorst wordt het tijd om je dahlia's veilig te gaan stellen voor de echte winter. Dahlia knollen kunnen niet tegen vorst, ze bevriezen en gaan dood. Als het te nat is in de grond kunnen ze bovendien ook verrotten. Dus als je volgend jaar ook weer van je dahlia's wilt genieten, onderneem dan de volgende stappen:

  • Knip de plant af tot 30 centimeter boven de grond. De steel kun je straks bij het verwijderen van de knol gebruiken als handvat. Haal de knol rondom uit de aarde met een spitvork die je ongeveer 30 centimeter van de plantsteel recht in de grond steekt, daarna kun je de knol voorzichtig uit de grond halen.  
  • Voorzie de knollen van een naamkaartje. Zelf schrijf ik meteen de kleur erop en of ze lang, middelhoog of kort zijn. Zo kan je volgend jaar makkelijk weer aan de slag met planten. 
  • Laat de knollen een paar uur rusten op een beschutte plek met de stengel naar beneden, zodat eventueel water eruit kan lopen.
  • Klop de aarde van de knollen en veeg met een oude afwasborstel of verfkwast de overtollige resten er voorzichtig uit. Je kunt eventueel een teveel aan haarwortels wat afknippen.
  • Voor je ze opbergt: inspecteer alle knollen. Zien ze er nog gezond uit? Of zijn ze aangevreten, gedeeltelijk rot, of zie je rare uitslag? Dan kun je ze beter weggooien.Knip de stengels kort, dat bergt makkelijker op en voorkomt schimmel.
  • Berg de knollen op in houten kist of een krat met gaten. Het is belangrijk dat er wel lucht bij kan, maar dat er geen tocht doorheen waait, want dan drogen de knollen uit. Iedereen heeft zijn eigen methode. De een bewaart de knollen in droog zand of oude potgrond, de ander legt ze tussen houtwol of stro of rolt ze in kranten. Zet de bakken op een beschutte, koele, maar vorstvrije plek. De kruipruimte onder het huis wordt hiervoor vaak gebruikt. De ideale bewaartemperatuur is tussen de 6 en 9 graden Celsius.

Het is wat werk, maar volgend jaar zal je worden beloond met wederom rijk bloeiende dahlia’s.

Vind je het toch allemaal te veel gedoe, dan kan je het risico nemen om ze in de grond te laten. Bij een niet al te strenge winter en afhankelijk van de plek en grondsoort zullen ze het overleven. Geef ze een extra laagje compost of stro als een warm dekentje. Mocht de winter toch te hard zijn toegeslagen dan bestel je gewoon nieuwe knollen uit onze dahlia snoepwinkel.

Wil je meer weten over dahliaknollen, lees dan ook onze blogs:

Volg het verhaal van onze familie kwekerij

Als je ons volgt op Instagram of Facebook kun je het verhaal over onze tulpenbollen, onze kwekerij en de seizoenen volgen. Geniet van de prachtige Hollandse bloemenvelden. Ook geven wij handige tuintips en lichten we speciale variëteiten uit. Op Pinterest kan je alle mooie tulpen foto’s makkelijk bekijken en pinnen op je eigen bord.

Laden...