Hoe bewaar ik m'n dahlia knollen in de winter?

Swipe to the left
Hoe bewaar ik m'n dahlia knollen in de winter?
11 november 2017

Na de eerste nachtvorst wordt het tijd om je dahlia's veilig te gaan stellen voor de echte winter. Dahlia knollen kunnen niet tegen vorst, ze bevriezen en gaan dood. Als het te nat is in de grond kunnen ze bovendien ook verrotten. Dus als je volgend jaar ook weer van je dahlia's wilt genieten, onderneem dan de volgende stappen:

  1. Knip de stelen van de bruin geworden planten af boven de grond, laat zo'n 10 cm van de steel aan de knol zitten.
  2. Voorzie de knollen meteen van een naamkaartje bv met plastic label of een stevig papier die je bevestigt met een knijper. Zelf schrijf ik meteen de kleur erop en of ze lang, middelhoog of kort zijn. Zo kan je volgend jaar makkelijk weer aan de slag met planten. 
  3. Steek met een spitvork de dahlia knollen ruim (ca 30 cm) rondom de plant uit zodat je niet de knol beschadigt. Schudt het overtollige zand los van de knol.
  4. Laat de knollen eerst een paar dagen drogen bv op een krant en bewaar ze daarna in een opengewerkte krat of gaasbak zodat er voldoende lucht bij kan. Dek ze toe met een laagje stro, zaagsel of bladeren zodat ze niet kunnen uitdrogen.
  5. Geef ze een vorstvrije plek bv in de schuur, liefst met een temperatuur tussen 5 en 10 graden.

Het is wat werk, maar volgend jaar zal je worden beloond met wederom rijk bloeiende dahlia’s.

Vindt je het toch allemaal te veel gedoe, dan kan je het risico nemen om ze in de grond te laten. Bij een niet al te strenge winter en afhankelijk van de plek en grondsoort zullen ze het overleven. Geef ze een extra laagje compost als een warm dekentje. Mocht de winter toch te hard zijn toegeslagen dan bestel je gewoon nieuwe verse knollen uit onze dahlia snoepwinkel.