Scabiosa

Scabiosa bloem

7 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

7 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Over de scabiosa

De scabiosa is de favoriet van veel tuiniers. De mooie, unieke vorm van de bloem en de langdurige bloei maken haar tot een favoriet. Ze voegen een vleugje elegantie toe aan je tuin.

De steel van de scabiosa is zeer lang en heeft meerdere kleine bloemen die bij elkaar staan. De bloemen zijn vaak wit of lichtroze van kleur, maar er zijn ook blauwe, rode en gele tinten.

Het centrum van de bloem is vaak wat donkerder dan de bloemblaadjes. Dit geeft een opvallend uiterlijk. De scabiosa staat bekend om haar delicate schoonheid en is een echte aanwinst voor je tuin of boeket.

Geschiedenis van de scabiosa

De bloem komt oorspronkelijk uit Europa en Azië. Daar werd ze eeuwenlang gecultiveerd. Tegenwoordig is het erg populair om de scabiosa te gebruiken als snijbloem of als droogbloem.

De scabiosa is ook bekend als de speldenkussen. Ze behoren tot de kaardenbolfamilie. De naam scabiosa komt van het Griekse woord "scabies", wat jeuk betekent. De bloem kreeg deze naam omdat de plant vroeger werd gebruikt voor de behandeling van schurft, psoriasis en eczeem. Vandaag de dag wordt de essentiële olie van de scabiosabloem in de aromatherapie gebruikt om ontspanning en kalmte te bevorderen.

Scabiosa roze

De scabiosa planten

De beste tijd om de scabiosa te planten is in het voorjaar, als de laatste nachtvorst voorbij is. Zoek eerst een plek die volle zon krijgt en goed gedraineerde grond heeft. Als je de perfecte plek hebt gevonden, plant je ze ongeveer 0,5 centimeter diep.

Wanneer bloeit de scabiosa?

De scabiosa bloeit in het late voorjaar en de vroege zomer. De bloem geeft de voorkeur aan koel weer en matig zonlicht. Het is ook mogelijk dat de bloem al in maart of april bloeit of pas in augustus of september, dat hangt af van het klimaat en de groeiomstandigheden. Vroege bloei is mogelijk als je de zaden in de winter of het vroege voorjaar binnenshuis of in een kas opkweken.

Scabiosa Drumsticks

Combinatiemogelijkheden

De scabiosa is perfect te combineren met dahliaknollen. Deze bloeien rond dezelfde tijd als de scabiosa. Witte dahlia's en rode dahlia's combineren perfect met elke scabiosabloem. 

Wist je dat je wel 8 maanden kunt genieten van je tuin? Je kunt dit doen door in oktober, november en december narcissenbollen en tulpenbollen te planten. De narcissen zullen bloeien in februari, maart of april en de tulpen in april of mei. Plant vervolgens de bloemzaden en dahliaknollen, nadat de kans op vorst voorbij is. Zo kan je lang genieten van een tuin vol bloemen en kleur!

Onze familieboerderij

Volg het verhaal van FAM Flower Farm op Pinterest, Facebook en Instagram. Hier vind je foto's van onze bloemen en onze kwekerijen. En je kunt ook onze bloemenvelden in Lisse bezoeken.