Hoe plant ik dahlia's in potten?

Hoe plant ik dahlia's in potten?
Bezig met laden...
Hoe plant ik dahlia's in potten?

Heb je een balkon, een kleine tuin, of niet zo veel ruimte? Zet dan je dahlia’s in potten. Dat gaat prima. Dahlia's kunnen prima groeien en bloeien in een grote pot. Met de juiste omstandigheden en een beetje verzorging, geniet je de hele zomer van je dahlia's in potten. Lees onze instructies en geniet straks van mooie bloeiende bloemen.

1. Kies de juiste soort

Welke dahliasoorten zijn het meest geschikt voor potten? Kies vooral dwerg- en laag groeiende soorten. Die bijzondere dahlia's blijven goed van vorm en hebben geen enorme pot nodig. Bovendien bloeien ze vaak extra rijk. Wil je toch een langer uitgroeiende soort, dan heb je een grotere en diepere pot nodig, vanwege het gewicht dat de plant krijgt tijdens het groeien.

Een enkele knol heeft ongeveer 30 tot 60 centimeter ruimte nodig, dus je kunt vaak maar 1 dahliaknol per pot planten. Als je meer knollen in een pot plant, kunnen ze te weinig zonlicht krijgen en bloeien ze niet optimaal of worden ze juist te lang, omdat ze allemaal naar de zon willen reiken. Dan krijg je ook minder bloemen.

TIP Combineer kleuren met elkaar, met de potten, en kijk naar wat mooi past bij de omgeving. Onder deze blog geven we een lijstje met geschikte soorten.

2. Kies de juiste pot

Je kunt allerlei potten kiezen, maar let erop dat de afwatering goed is, dus dat er een gat onderin zit. Dahliaknollen houden beslist niet van natte voeten. Ook moet de pot minimaal 35-40 centimeter in diameter zijn, liefst zo groot mogelijk.

Het maakt niet uit of het een kunststof of keramieken of stenen pot is. Houten of metalen containers of tonnen kunnen ook prima zijn, of een leuke zinken emmer of teil. Onze eigen voorkeur heeft terra cotta, dat is een mooi duurzaam materiaal en het ademt.

TIP Je kunt ook voordelige speciekuipen of goedkope klusemmers van de bouwmarkt gebruiken. Boor een paar gaten (van circa 1 centimeter) in de bodem. Truc: verstop de ‘lelijke’ emmers achter mooie potten.

3. Kies het juiste tijdstip

Dahliaknollen kun je het beste medio april in een pot binnen vast tot leven brengen. Op deze manier zal de plant ook eerder bloeien. Na de laatste nachtvorst, meestal na medio mei – houd de weersberichten in de gaten – kun je de pot met plant volledig buiten plaatsen. Voor die tijd zou je de planten alvast een beetje aan de buitenlucht kunnen laten wennen door ze buiten te zetten, al kan dat soms een heel gesleep met al die potten zijn.

TIP Als de knollen binnen staan, hebben de planten de neiging schuin naar het licht te groeien: draai ze dan steeds even om.

4. Kies de juiste potvulling

  • Leg over de gaten van de pot scherven van oude terra cotta plantpotten.
  • Daarbovenop strooi je een laagje hydrokorrels of grind.
  • Vervolgens schud je universele (liefst duurzaam geproduceerde) potgrond in de bak.
  • Laat de aarde los in de pot, niet aandrukken.
  • Maak een kuil vrij voor je knol. De knollen moeten de warmte van de zon voelen, dus plant de dahliaknol niet te diep, maar ongeveer 2 centimeter onder de grondoppervlakte. Zet de knol rechtop met de oude steel naar boven, in het midden van de pot.

TIP Je kunt de potgrond ook mengen met eenderde compost en je mag het plantgat eventueel nog wat voorzien van organische mest.

5. Ondersteun

Kies je toch een langer uitgroeiende dahliasoorten, dan hebben die extra ondersteuning nodig zodra de plant gaat groeien. Je kunt kiezen voor een bamboestokken van het tuincentrum, of een rechte tak die je met snoeien hebt verzameld. Met binddraad knoop je de groeiende plant steeds een stukje verder aan de stok. Rubber binddraad is het meest vriendelijk voor de plant. Ook kun je kiezen voor een metalen plantensteun. Die bestaan uit twee pootjes met daartussen een halfronde beugel, die je om de plant heen plaatst. De plant blijft daar in hangen.

TIP Zet de ondersteuning tegelijk met het planten van de knol in de pot, dan weet je zeker dat je de knol later niet beschadigt of zelfs doorboort.

6. Verzorg

Geef na het planten de grond licht water, maar doordrenk de pot niet. Gebruik een gieter om de grond te bevochtigen in plaats van uitbundig te hozen met een tuinslang. Wacht nu tot de eerste groene spruiten boven de grond uitkomen. Blijf water geven in droge tijden. Voel goed aan de bodem of deze niet té nat is. Haal eventueel ongenode gasten zoals slakjes weg in de beginperiode van de plant. Snijd mooie bloemen voor je boeketten in huis of cadeautje!

Deze dahlia's zijn geschikt om in potten te planten

Wil je meer weten over bloembollen, knollen en zaden, lees dan ook onze blogs:

Volg het verhaal van onze familie kwekerij

Als je ons volgt op Instagram of Facebook kun je het verhaal over onze tulpenbollen, onze kwekerij en de seizoenen volgen. Geniet van de prachtige Hollandse bloemenvelden. Ook geven wij handige tuintips en lichten we speciale variëteiten uit. Op Pinterest kan je alle mooie tulpen foto’s makkelijk bekijken en pinnen op je eigen bord.