Hoe plant je dahlia's in potten?

Swipe to the left
Hoe plant je dahlia's in potten?
24 september 2018 Geen reacties

Dahlia's kunnen ook gemakkelijk in potten worden geplant. Als je niet zoveel ruimte hebt en je wilt genieten van dahlia' s in potten op terras of balkon, dat kan! Dahlia's kunnen prima groeien en bloeien in een grote pot; de langere soorten hebben ook een stok nodig voor extra ondersteuning. Met de juiste omstandigheden en een beetje verzorging, geniet je de hele zomer van je dahlia's in potten

Welke dahlia soorten zijn het meest geschikt voor potten?

Dwerg- en laaggroeiende dahlia soorten zijn het beste voor het kweken in potten. Je hebt een grotere pot nodig als je een langere soort kiest anders kan deze door het gewicht omvallen. Een enkele knol heeft ongeveer 30 tot 60 cm ruimte nodig, dus je hebt slechts 1 dahlia knol per container nodig. Als je meer knollen in een pot plant, kunnen ze te weinig zonlicht krijgen en bloeien ze niet optimaal of worden te lang.

Welke soort pot is geschikt voor het planten van Dahlia's?

Neem een grote pot van minstens 30 cm en bij voorkeur van stevig keramiek of terracotta. Zorg ervoor dat de potten goed gedraineerd zijn, eventueel kun je extra gaten in de pot maken. Voeg bij voorkeur een kleine laag grind, hydrokorrels of scherven toe onderin de pot.

Hoe dahliaknollen in een pot te planten?

  1. Vul de pot met potgrond uit het tuincentrum. Je kunt de potgrond ook mengen met 1/3  compost. Laat de aarde los in de pot, niet aandrukken.
  2. Steek een stevige metalen of houten stok in het midden van de pot. Het is beter om deze nu te plaatsen anders riskeer je de knol of de wortels te verwonden.
  3. Plant de dahlia knol 2,5 cm onder de grondoppervlakte. Zet de knol rechtop met de oude steel naar boven, in het midden van de pot. De knollen moeten de warmte van de zon voelen, dus plant de dahlia knol niet te diep.
  4. Geef de grond licht water, maar doordrenk hem niet. Gebruilk een gieter om de grond te bevochtigen in plaats van te hozen met een tuinslang.
  5. Wacht nu tot de eerste groene spruiten boven de grond uitkomen. Bevestig indien nodig de stengel van de dahlia-plant met een touw of plastic ring aan de stok.

Wanneer kan ik mijn dahlia's in potten buiten zetten?

Dahlia's zijn vorstgevoelig, dus houd de pot alleen buiten als het niet meer gaat vriezen. Dit is normaal gesproken eind april of begin mei (na de ijsheiligen). Als je je dahlias wilt vervroegen, zet je dahlia potten dan eerst binnen in de schuur of kas en verplaats ze naar buiten zodra de temperatuur omhoog gaat.