Nigella | Juffertje in het groen

Juffertje in het groen Delft blauw

3 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

3 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Nigella – juffertje in het groen

Nigella is de Latijnse benaming voor de bekende juffertje-in-het-groen. In het Engels wordt de nigella ook wel "Love in a Mist" genoemd. Omdat de bloemen zijn omgeven door een ring van van dunne gevederde bladeren, zijn deze bloemen heel bijzonder.

De zaden van een juffertje in het groen zijn eenjarig. Dit betekent dat ze één seizoen bloeien. Ze voltooit een hele levenscyclus in één groeiseizoen.

Nigella Albion Green

Juffertje in het groen planten

De nigella is heel gemakkelijk te kweken. Je kunt de zaden planten direct nadat de kans op vorst voorbij is. Dit is rond half mei of juni. Ze bloeien van juni tot september. Als je de zaden eerder wilt laten bloeien, kun je ze eerst in potten vermeerderen. De nigella bloem is ook geschikt om in bakken te planten.

Wanneer je de bloemzaden plant kun je ze het beste 10 tot 15 centimeter uit elkaar zaaien. Dit levert langere en stevigere planten op.

Zorg ervoor dat de grond die je gebruikt niet te nat is, maar goed gedraineerd. Je moet het juffertje in het groen regelmatig water geven om de grond vochtig te houden.

Het juffertje in het groen is een zelfzaaier: ze produceren veel zaden om het volgende jaar opnieuw te groeien. Om dit tegen te gaan kan je de bloemen terugknippen voordat de zaden rijp zijn, laat in de zomer.

Verschillende soorten nigella

De bloem van het juffertje in het groen is perfect te gebruiken als droogbloem, snijbloem en als bijen- en vlinderlokker. De nigellaplant heeft een lange steel, daarom zijn ze goed te gebruiken als snijbloemen. Ook hebben ze een open hart, wat bijen en vlinders aantrekt.

De nigella kan ook gebruikt worden als droogbloem. Je kunt dit doen door een groot boek open te slaan en aan beide zijden een stuk keukenhanddoek te leggen. Sluit dan het boek en ververs de papieren handdoek voorzichtig.

Doe dit elke dag gedurende een dag of 7. Als de keukenhanddoek niet meer nat is, hoef je de handdoeken niet meer te verversen. Wacht dan nog een paar dagen.

Als ze nog niet droog zijn, buigen de nigella’s een beetje bij het rechtop houden, dus als je dat hebt, moet je nog een paar dagen wachten.

Juffertje in het groen African Bride

Combinaties

Het juffertje in het groen is perfect te combineren met harde kleuren of zachte kleuren voor een laag contrast. Zinnia's hebben prachtige kleuren om te combineren met de nigella.

Gele dahlia's en witte dahlia's zijn ook mooi samen met de nigella. Dahliaknollen bloeien in juli en augustus tot de eerste nachtvorst rond november.

Om langer van je tuin te genieten, kan je narcissenbollen en tulpenbollen al in oktober of november planten. De narcissen zullen het eerst bloeien in februari, maart of april en de tulpen in april of mei. Door alle vier de soorten bloemen te planten kan je 8 maanden achter elkaar van bloemen in je tuin genieten.

FAM Flower Farm kwekerij

Koop onze bloemzaden online bij FAM Flower Farm, ze zijn het hele jaar door te koop. Je kunt onze familiekwekerij bezoeken. Bekijk onze foto's op Facebook, Instagram en Pinterest (@FAMFlowerFarm) voor meer inspiratie.