Delphinium | Ridderspoor

Delphinium Frosted

4 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

4 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Delphinium

De delphinium wordt ook wel ridderspoor genoemd. De naam ridderspoor komt van de stekelvormige vorm van de gehele bloemen.

De botanische naam delphinium is afkomstig van het Latijnse woord dolfijn, omdat de bloem ook een beetje op een dolfijn lijkt.

De ridderspoor staat bekend om hun hoge bloempluimen. Ze kunnen zeer hoog worden, tot wel een meter. Ze hebben grote, diep gelobde bladeren en een lange steel. Daarom worden ze ook vaak gebruikt als snijbloem. Je kunt er dus een boeket van maken om cadeau te geven of gewoon zo in een vaas in huis zetten.

Wanneer bloeit de ridderspoor?

De delphinium zaden kunnen geplant worden als de kans op vorst voorbij is. Ze bloeien in de vroege zomer en vaak weer in de late zomer of vroege herfst.

Delphinium Fancy Bell

De verzorging van de delphinium

De delphinium is niet heel moeilijk te verzorgen. Er zijn een paar dingen waar je wel op moet letten. Zorg er bij het planten bijvoorbeeld voor dat er voldoende ruimte tussen de bloemen is. Plant per vierkante centimeter drie tot vijf planten. Zo kan de ridderspoor groeien en krijgt elke plant voldoende water.

Een ander aandachtspunt bij het planten van de delphinium is de plek. Deze bloemen houden namelijk van de zon. Zoek dus een plek waar de bloemen volle zon kunnen krijgen. Als de grond droog is, geef dan regelmatig water en bij voorkeur onder de plant.

Tip: strooi slakkenkorrels rond de plant. Doe dit rond maart en april, om te voorkomen dat slakken je plant opeten. De korrels zorgen ervoor dat de slakken weggaan en niet meer terugkomen. Je kunt ook kopertape rond de bloem gebruiken. Als er slakken op lopen, zullen ze een schok krijgen en weggaan. Mieren houden niet van de geur van koper en het verstoort hun geurspoor.

Delphinium verplanten

Je kunt de riddersporen het beste eens in de twee jaar verplanten. Ze staan niet graag langer dan twee jaar op dezelfde plek. De kans bestaat dat ze na twee jaar op dezelfde plek niet meer bloeien.

Delphinium Blauw

Combinaties met delphinium

Onze ridderspoor bloem heeft een paarse of blauwe kleur en zijn perfect samen met roze of rode bloemzaden.

Het is ook mooi om de delphinium bloemen te combineren met rode dahlia's of witte dahlia's. De dahliaknollen bloeien rond dezelfde tijd als de bloemzaden. Je kunt de dahlia's in het voorjaar planten, als de kans op vorst voorbij is. Ze zullen bloeien rond juli en augustus.

Dit is rond de tijd dat de riddersporen bloeien, zij bloeien in juni tot september. Door de delphiniumbloemen te combineren met de dahliaknol krijgt je tuin een prachtige uitstraling.

Langer genieten van je tuin

Wist je dat je langer dan 3 maanden kunt genieten van je eigen tuin? Dat kan door in oktober tot half december narcissenbollen en tulpenbollen te planten. De narcissen bloeien dan in februari, april of mei en de tulpen in april of mei. Daarna beginnen de riddersporen en dahlia's te bloeien. Zo kan je tot wel acht maanden lang genieten van bloemen in je tuin!

Onze bloemenkwekerij

Bloemenzaden koop je online bij FAM Flower Farm. Op Instagram, Facebook en Pinterest vind je foto's van onze kwekerij, tips en inspiratie. Of bewonder de bloemen met eigen ogen bij onze bloemenvelden.