Vlinderplanten en bijenplanten

5 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

5 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Vlinderplanten en bijenplanten

"Koop vlinder- en bijenplanten, zo zorg je voor de natuur. Direct vanuit onze kwekerij verstuurd naar huis."

Plant bloemen voor een betere wereld en je eigen omgeving! Een fijne gedachte is: als je voor vlinders en bijen zorgt, zorg je ook goed voor de rest van de natuur. En uiteindelijk voor jezelf, want met name bijen bestuiven naast tuinbloemen tevens onze voedselgewassen, zoals appelbloesem en aardappelbloemen. Dus verwen ze en vergroot daarmee hun overlevingskansen. Dat is goed voor de balans in de natuur én voor ons eigen voedsel. En van bloemen word je blij, dus wat ons betreft kun je er altijd méér van planten.

Je kunt zelf nuttige en vrolijke bestuivers naar je tuin lokken door ze te verwennen met planten die insectenvoedsel, nestelruimte en beschutting bieden. Beplant een zonnige plek met zomerbloeiers en dahlia’s. Kies bloemen waarvan je het hart goed kunt zien, dit zijn de enkelbloemige dahlia's. Dan kunnen de insecten er goed bij om nectar en stuifmeel te verzamelen. Uiteraard vermijd je chemische middelen. Plant ook wat pompon­ of baldahlia’s. In de openingen blijft na een regenbui water staan, waar insecten en kleine tuinvogels van kunnen drinken. Je helpt deze beestjes echt met overleven als je een vlinder- en bijentuin aanlegt.

Plant ook wat narcissen met een open ‘buisje’ waarin je de meeldraden goed kunt zien. De vroege voorjaarsbloeiers zijn een voedselbron voor wilde bijen. Ook komen er (ongevaarlijke) sluipwespen en sluipvliegen op af. Dat is mooi, want diezelfde insecten ruimen straks bijvoorbeeld plaagdieren als de eikenprocessierups uit de weg, omdat ze die (in stukjes) voeren aan hun larven. Lokken dus!

Dahlia bijenlokkers

Vlinder- en bijenplanten bestellen

Het is heel eenvoudig om bij ons dahlia's en narcissen online te bestellen. Wij leveren deze per post aan huis zodra het tijd is om de narcissenbollen en dahliaknollen te planten (vanaf oktober t/m half december). Onze webshop met bloembollen bevat niet alleen dahliaknollen en narcissenbollen, maar ook tulpenbollen en bloemenzaden. Deze voorjaarsbloeiers en zomerbloeiers zijn de meest populaire bloembollen en knollen voor de tuin. Bekijk ook onze bloembollen pakketten.

Verzorging van vlinder- en bijenplanten

Dahliaknollen verzorging

De dahliaknollen hebben weinig verzorging nodig, als het droog is regelmatig water geven. En hogere dahlia's moeten ondersteund worden zodat ze stevig blijven staan bij heftige wind. Het is een optie om de plant lager te houden, door ze te toppen. Hierdoor wordt de plant breder en komen er meer bloemen.

Dahlia’s zijn knolvormige vaste planten. Ze zijn meerjarig, sommige mensen hebben dezelfde knollen al 30 jaar ieder jaar lang. Winterharde dahlia's bestaan helaas niet. De knollen in de grond kunnen een warme winter redelijk overleven. Maar bij een strenge winter zullen veel knollen de temperaturen niet overleven. Als je ze wilt overhouden moeten ze voor de vorst de grond uit.

Narcissenbollen verzorging

Narcissen bollen hebben weinig verzorging nodig. Als het droog is regelmatig water geven. De Narcis is een meerjarige bolplant, dus volgend jaar heb je weer narcis bloemen. Het is daarom erg belangrijk om de juiste verzorging te geven aan de narcissenbollen als ze zijn uitgebloeid. Bij uitgebloeide bloemen kan je de bloemenstelen wegknippen, laat het loof staan. Het is van belang dat je het loof van de narcisbollen de tijd geeft om geel te worden. Dit is het beste voor de narcis bol.

De bloembol kan hierdoor nog genoeg voedingsstoffen uit het blad halen voor volgend jaar. Als het loof volledig geel is, kan je het loof wegknippen. In de winter kan je de narcissenbollen gewoon in de grond laten, eventueel afdekken met wat bladeren uit de tuin. Sommige narcissen soorten blijven laag en geven kleine bloemen en andere zijn wat langer en geven juist hele grote bloemen. Uit de meeste narcissen bollen komen meerdere bloemen die een heerlijke geur verspreiden. Echt genieten dus. 

Laat het 8 maanden lang bloeien

We hebben nu ook een uitgebreide collectie bloemzaden. Dat betekent dat je van het vroege voorjaar tot het late najaar bloemen in je tuin kunt laten groeien, wel 8 maanden lang. Goed voor de bijen en vlinders die na het ontwaken in de winter meteen de narcissen in je tuin zullen vinden. Vervolgens zullen de tulpen gaan bloeien en in de zomer de plukbloemen en de dahlia’s zelfs tot aan de eerste nachtvorst ergens in oktober of november. 

Tuinschaar RVS

Insectenhotel

Als je de dahlia’s gaat rooien in november, knip dan de langere holle stelen op gelijke lengte af, tussen de verdikkingen. Wikkel om een bos stelen touw, of steek ze in een blik of kistje. Hang je minihotel op een wat hogere, zonnige plek. In de stengels zullen ‘s winters nuttige insecten schuilen en in het voorjaar kunnen wilde bijen er eitjes in leggen.

Insectenhotel

Wil je meer weten over vlinder- en bijenplanten, lees dan ook onze blogs:

Volg het verhaal van onze familie kwekerij

Als je ons volgt op Instagram of Facebook kun je het verhaal van onze narcissen bollen, onze kwekerij en de seizoenen volgen. Geniet van de prachtige bloemenvelden. Ook geven wij handige tuin tips en lichten we speciale variëteiten uit. Op Pinterest kan je alle mooie narcissen foto’s makkelijk bekijken en pinnen op je eigen bord.