Hoe plant ik dahlia knollen?

Hoe plant ik dahlia knollen?
Bezig met laden...
Hoe plant ik dahlia knollen?

Volg deze stappen, dan kan het niet mis gaan

Dahlia’s planten is heel eenvoudig, maar er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Stap 1: Kies je dahlia

Er zijn veel verschillende soort dahlia’s. Kies dus eerst jouw favorieten. Zijn het witte dahlia’s, rode dahlia’s, gele dahlia’s of nog een van de andere kleuren? Er zijn ook verschillende bloemsoort waaruit je kunt kiezen, namelijk een cactus dahlia, dinnerplate dahlia, pompon dahlia of nog een andere soort? Je kunt ook hele mooie combinaties maken, naar je eigen wens.

Stap 2: De plek en het tijdstip

Dahlia’s hebben graag een zonnig plekje in de tuin, zorg dus dat je ze plant op een plek waar ze veel zonlicht krijgen. Dahlia’s zijn niet winterhard, dat betekend dat ze niet tegen de vorst kunnen. Plant de dahlia’s daarom na de laatste vorstperiode (IJsheiligen) in het voorjaar, ongeveer rond half mei of juni. Je kunt ze ook al voortrekken en vervroegen in maart of april. Hierdoor zullen de dahlia’s eerder bloeien en beter beschermd zijn tegen slakken.

Tip: Lees onze blog over dahlia’s oppotten en vroegen, om te zien hoe dat werkt.

Dahliaknollen planten

Stap 3: De dahliaknollen planten

Nadat je een goed plekje hebt gevonden om de dahliaknollen te planten, kun je een gat maken. Het gat moet zo diep zijn dat de punt van de knol 2-3 centimeter onder de oppervlakte ligt. Zo kunnen ze de warmte van de zon nog wel voelen.

Plant de knollen met de steel naar boven en circa 40-50 cm van elkaar af.  Als je ze te dicht op elkaar zet, gaan ze zoeken naar zonlicht en worden ze steeds langer. Als je ze in een pot wilt laten groeien, plant dan maximaal 1 knol per pot. Heb je een pot met een diameter groter dan 45 cm, dan kan je er maximaal 3 knollen in zetten.

Stap 4: De knollen Bedekken

Vervolgens kun je de knol bedekken met de uitgegraven grond. Je kunt er ook wat organische mest bij doen, hierdoor groeien de knollen beter. Zorg ook dat je genoeg water over de geplante knol doet. Hierdoor gaan de wortels sneller groeien.

Stap 5: De dahliaknollen verzorgen

Binnen een paar weken komen de eerst groene scheuten boven de grond en nog iets later komen de prachtige bloemen al tevoorschijn en deze bloeien tot de vorst. Als het in de zomer een lange periode erg droog is kunnen ze extra water gebruiken. De dahliaplant houdt niet van natte voeten want dan gaat de knol rotten, zorg dus voor goed gedraineerde grond.

Hoe meer bloemen je afknipt van de plant, hoe meer nieuwe bloemen er terugkomen. Dubbel plezier dus van je dahlia’s, zowel als snijbloemen in huis als in de tuin. Verder heeft een dahlia niet echt verzorging nodig. Alleen oppassen voor de slakken!

Dahliaknollen verzorgen

Stap 6: Dahlia’s ondersteunen

Als je dahlia’s groter en hoger groeien, kan het zijn dat je ze moet ondersteunen. (Dit wordt ook wel staking dahlia’s genoemd.) Hierdoor bescherm je ze tegen harde winden en kunnen ze goed omhoog groeien. Dit doe je door een stok naast de dahlia in de grond te zetten. Knoop de dahlia losjes aan de stok vast, zodat hij mooi omhoog kan groeien en niet zal omwaaien tijdens sterke winden.

Volg het verhaal van onze familie kwekerij

Als je ons volgt op Instagram of Facebook kun je het verhaal over onze dahliaknollen, onze kwekerij en de seizoenen volgen. Hier geven wij ook handige tuintips en lichten we speciale variëteiten uit. Op Pinterest kan je alle mooie bloemen foto’s makkelijk bekijken en pinnen op je eigen bord.

 

Mooie dahliaknollen om te planten