Hoe plant ik dahlia knollen?

Hoe plant ik dahlia knollen?
Geplaatst in: Dahlia, Tips

Volg deze stappen, dan kan het niet mis gaan

Dahlia’s hebben graag een zonnig plekje in de tuin. Plant ze na de laatste vorstperiode (IJsheiligen) in het voorjaar in een ruim gat in de grond of een ruime pot. Strooi wat organische mest erin en plant de dahliaknol met het stukje oude steel naar boven.

Zorg ervoor dat ze circa 2 cm onder de oppervlakte worden geplant zodat ze de warmte van de zon kunnen voelen. Bedek de knol met de uitgegraven grond en giet een flinke scheut water over de geplante knol zodat de wortels snel gaan groeien.

Plant de dahliaknollen ca. 40-50 cm van elkaar af. Als je ze te dicht op elkaar zet, gaan ze zoeken naar zonlicht en worden ze steeds langer. Als je ze in een pot wilt laten groeien, plant dan maximaal 1 knol per pot. Heb je een pot met een diameter groter dan 45 cm, dan kan je er maximaal 3 knollen in zetten.

Binnen een paar weken komen de eerst groene scheuten boven de grond en nog iets later komen de prachtige bloemen al te voorschijn en deze bloeien tot de vorst. Als het in de zomer een lange periode erg droog is kunnen ze extra water gebruiken. De dahliaplant houdt niet van natte voeten want dan gaat de knol rotten, zorg dus voor goed gedraineerde grond.

Hoe meer bloemen je afknipt van de plant, hoe meer nieuwe bloemen er terugkomen. Dubbel plezier dus van je dahlias, zowel in huis als in de tuin. Verder heeft een dahlia geen verzorging nodig. Alleen oppassen voor de slakken! Als je dahlia’s al eerder in bloei wilt hebben, kun je beginnen met opplanten in een kas. Zorg ervoor dat de temperatuur rond 10 graden Celsius (50F) blijft. Plant ze net onder de bodemoppervlakte, regelmatig water geven en beschermen tegen slakken. Plant de knollen uit in de tuin zodra het risico op vorst is verstreken. Zo hebben ze de eerste kwetsbare weken alvast overleefd en zullen ze eerder bloeien in je tuin.

Wil je meer weten over dahliaknollen, lees dan ook onze blogs:

Volg het verhaal van onze familie kwekerij

Als je ons volgt op Instagram of Facebook kun je het verhaal over onze tulpenbollen, onze kwekerij en de seizoenen volgen. Geniet van de prachtige Hollandse bloemenvelden. Ook geven wij handige tuintips en lichten we speciale variëteiten uit. Op Pinterest kan je alle mooie tulpen foto’s makkelijk bekijken en pinnen op je eigen bord.

Laden...