Zomerbloeiers 5 verschillende categorieën

Zomerbloeiers 5 verschillende categorieën
Bezig met laden...
Zomerbloeiers 5 verschillende categorieën

Onze favoriete tijd van het jaar

Na de lente komt natuurlijk de zomer, nog meer genieten van de tuin dus. Nadat de narcissen en tulpen zijn uitgebloeid. Is het weer de hoogste tijd om de dahlia's te planten. Je zult de hele zomer lang tot in het verre najaar genieten van een vrolijke bloemenzee. Dus plant wat vreugde in je tuin! Dahlia’s zijn echt heel gemakkelijke en dankbare planten in de tuin. Zelfs als je geen groene vingers hebt. De dahlia is een zomerbloeier die graag in de volle zon wil. Tijdens een droge zomer wel regelmatig water geven. De dahlia is er in vele verschillende gedaantes en kleuren, dus er is voor elk wat wils. We bieden maar liefs 120 verschillende soorten dahliaknollen aan. De dahliaknollen komen uit onze eigen dahliakwekerij, hierdoor kunnen wij topkwaliteit garanderen. Daarnaast bieden we een bijzondere collectie eenjarige bloemenzaden die een mooie aanvulling vormen op de dahliatuin.

Zomerbollen bestellen

Het is heel eenvoudig om bij ons zomerbollen online te bestellen. Wij Leveren deze per post aan huis zodra het tijd is om de zomerbollen te planten. Onze webshop met bloembollen bevat niet alleen dahliaknollen maar ook bloemenzaden, tulpenbollen en narcissenbollen.

Dahlia vormen

Dahlia's zijn langbloeiende vaste planten met talloze formaten en verschijning­svormen. Er bestaan eenvoudige bloemen met slechts een paar blaadjes. Maar er zijn ook ingewikkelde soorten, met vele blaadjes die krullen, rafelen of zelfs ineen frommelen.

 • De voornaamste dahliavormen zijn:
 • - Anemoon
 • - Bal
 • - Cactus
 • - Decoratief
 • - Enkelbloemig
 • - Halskraag
 • - Pompon
 • - Semi-cactus
 • Dan zijn er nog kleinere groepen zoals:
 • - Orchidee
 • - Pioen
 • - Ster

5 verschillende categorieën Dahlia

Wij hebben de dahliavormen onderverdeeld in vijf groepen naar onze eigen smaak. De vijf groepen associëren met het gevoel dat ze oproepen. De categorie zijn: eigenzinnig, elegant, briljant, indrukwekend en wonderbaarlijk.

Vanaf 1 januari 2022 zijn alle 120 soorten weer op voorraad voor levering in april 2022.

Login of maak een account zodat je alvast je wensenlijst kunt maken. En zorg dat je staat ingeschreven voor onze nieuwsbrief voor het laatste nieuws.


1 Eigenzinnig

Dahlia's eigenzinnig

Enkelbloemige dahlia’s lijken het meest op de pure ‘oerdahlia’. Je ziet een duidelijk hart met daaromheen losse bloemblaadjes, die afgerond of puntig zijn. Een enkelvoudige dahlia telt acht blaadjes. Andere dahlia’s kunnen tientallen blaadjes hebben, die rond, sprietig of opgerold zijn. Enkelbloemige dahlia’s zijn de ultieme vlinder- en bijenlokkers omdat het stuifmeel zo makkelijk toegankelijk is. Deze ‘gevulde bloemen’ kwamen pas op het toneel rond 1815. De enkelbloemige Wishes N Dreams en Sunshine hebben een prachtige ‘vlek’ rond het hart, waardoor de bloem extra spreekt.


2 Elegant

Dahlia Elegant

De waterleliedahlia is een evenwichtige dubbele bloem die wat platter oogt en stevige bloemblaadjes heeft. Soms hebben ze ook nog een afwijkend gekleurd randje. Waardoor de regelmatige vorm nog beter tot zijn recht komt. Het zijn heel goede snijbloemen. Omdat ze zoveel van een waterlelie weghebben, kun je ze ook in een grote drijfschaal presenteren. 


3 Briljant

Dahlia Briljant

De pompon- of baldahlia blijft een mysterieuze favoriet. Hoe kan een bloem zo bijzonder groeien? Perfect rond, met de blaadjes allemaal even strak rond naar binnen gevouwen. Mirakels briljant. Halverwege de 19e eeuw waren mensen uitgekeken op de dahlia. De bloem werd zelfs een voetbal op een stokje genoemd. Oei! Ineens doken er rond 1850 kleine bolvormige dahliaatjes op. Die kregen aanvankelijk het etiket ‘lilliput'. Maar omdat ze leken op de pompon van een Franse matrozenpet, werden ze daarnaar vernoemd. Die naam sloeg beter aan. Inmiddels is de pompon er in allerlei kleuren en zeer populair. Ze lenen zich goed als snijbloem. Het verschil tussen een pompon- en een baldahlia zit ’m in de afmeting. Onder een diameter van 5 centimeter is het een pompon, daarboven spreek je van een baldahlia. 


4 Indrukwekend

Dahlia Indrukwekkend

De dinnerplates. De superdahlia’s. De reuzen. De schotelgrote bloemen met een hoog fluffy-gehalte. Neem één dahlia van deze klasse en je hebt je punt gemaakt. Niemand kan eromheen. Wat een bloemen zijn dat! Ze worden minimaal 20 centimeter groot en kunnen een heel gezicht verbergen. Een van de allerbekendste is de al veelgenoemde Café au Lait. Maar deze prinses heeft tientallen beeldschone zusters. 


5 Wonderbaarlijk

Dahlia Wonderbaarlijk

Dahlia’s zijn natuurlijk allemaal wonderbaarlijk. Maar er zijn een aantal klassen, die nog net even wat meer afwijken. Zoals het hertengewei, de cactus en de anemoon. 


Wil je meer te weten komen over Dahlia's?

Vond je het interessant? We hebben speciaal een boek geschreven over dahlia's genaamd "Liefde voor Dahlia's". Het boek belicht alle facetten – van de geschiedenis tot de duurzame kweek, van veredeling tot de passie, geïllustreerd met kleurrijke, liefdevolle en sensationele foto’s!

Kortom een dahliaboek van 224 pagina's:

• Vol inspiratie, interviews, diy's en praktische tips
• Over pluktuinen, bijen en vlinders
• Kleurrijk, tuinieren en genieten.