Zijn tulpen giftig?

Tulpen giftig
Bezig met laden...
Zijn tulpen giftig?

Tulpen zijn bloembollen die uitgroeien tot prachtige lente bloemen. Ze staan prachtig in je tuin en je kunt ze ook gebruiken als snijbloemen. Je kunt ze dus afsnijden en in je huis zetten of aan iemand geven. Maar zijn narcissen nou eigenlijk giftig? Dat vertellen we in deze blog.

Kan je tulpen eten?

Vroeger aten mensen wel eens tulpenbollen, ze gebruikte ze als een soort vervanger van uien. Maar is dat wel goed voor je? Nee, alle delen van tulpen, behalve de bloemblaadjes, bevatten giftige stoffen. Ze bevatten namelijk alkaloïde en glycoside. Als je de tulpenbollen eet kan je last krijgen van duizeligheid, misselijkheid en buikpijn. Mensen die een gerecht hebben gegeten die tulpenbollen bevat, kan last krijgen van ademhalingsmoeilijkheden, zweten, braken en veel speeksel aanmaken. Deze symptomen herstellen allemaal wel.

Ook bevatten tulpen allergenen, als je langer dan 12 uur blootgesteld staat aan tulpen, kan het zijn dan je last krijgen van tintelingen in je vingers. Als je hier last van krijgt kunt je het beste een arts bellen. Als laatste kunnen mensen allergisch zijn voor tulpen. Hierbij ontstaat irritatie aan de neus en ogen.

Wel worden tulpenbloemblaadjes soms gebruikt als garnering in desserts en salades. De bloemblaadjes van tulpen zijn namelijk niet giftig. Als je last krijgt van tintelingen of gevoelloosheiddoor het aanraken van de bloemen. Kun je de bloemblaadjes beter niet gebruiken.

Tulpen giftig rood

Zijn tulpen giftig voor katten?

Ja, tulpen zijn ook giftig voor katten. De bol van de tulp is het meeste giftig. Als je kat in aanraking komt met de bloem, kan dat tot huidirritatie leiden. Heeft je kat ook iets gegeten van de tulp, dan kan hij hiervan gaan braken, diarree krijgen en heel veel gaan kwijlen. Het beste is om dan de dierenarts te bellen, zodat ze tegengif kunnen toedienen.

Zijn tulpen giftig voor konden?

Voor honden geldt hetzelfde. De tulpenbollen zijn ook het meest giftig voor honden. Als ze dit eten, kunnen ze erg last krijgen van hun maag en darmen en kunnen de slijmvliezen gaan irriteren. Ook kan de huid van de hond gaan irriteren bij het aanraken van tulpen.

Je dieren weghouden van de tulpen

Heb je honden of katten thuis, maar wil je wel graag tulpen dan hebben we hier een paar tips.

  1. Honden worden aangetrokken door de urinegeur van andere honden. Als dit op de tulpen zit, kun je er een mengsel van zuiveringszout en water overheen gooien. Hierdoor komt de hond minder snel langs om te snuffelen.
  2. Je kan de tulpen bespuiten met sprays die de dieren niet lekker vinden. Hierdoor vermijden de dieren de tulpen liever.
  3. Je kunt er ook voor zorgen dat jouw dieren niet bij de tulpen kunnen komen. Zet ze dus er op een hoge plek in huis of ergens in je tuin waar je hond of kat niet komt.