Dahliaknollen

Ons nieuwe dahliaseizoen 2023 gaat op 1 januari van start!
Je kunt nu tulpenbollen en narcissenbollen kopen

Bekijk ook onze nieuwe collectie bloemenzaden.

Ons nieuwe dahliaseizoen 2023 gaat op 1 januari van start!
Je kunt nu tulpenbollen en narcissenbollen kopen

Bekijk ook onze nieuwe collectie bloemenzaden.

1 product

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

1 product

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Dahliaknollen kopen bij kweker FAM Flower Farm

"Koop dahliaknollen, de zomerbloeiers bloeien maandenlang. ​Direct vanuit onze kwekerij verstuurd naar huis."

De dahliaknollen komen uit onze eigen dahliakwekerij, hierdoor kunnen wij topkwaliteit garanderen. Onze dahlia’s zijn hele makkelijke en dankbare planten in de tuin. Vanuit 1 dahliaknol groeit 1 grote plant die maandenlang bloeit en wel tientallen bloemen geeft. Hoe meer bloemen je van de plant knipt, hoe meer nieuwe knoppen weer gaan bloeien. Uitgebloeide bloemen kun je wegknippen. Of je kan verse bloemen snijden voor in huis of op de tuintafel, zodat je dubbel zoveel van ze kan genieten.

Dahlia AA Mix

Dahliaknollen bestellen

Dahliaknollen kunnen gemakkelijk worden besteld op onze webshop. We hebben een assortiment met meer dan 100 verschillende soorten. Wij leveren deze per post aan huis zodra het tijd is om de knollen te planten. Ook zit er bij elke bestelling ons magazine inbegrepen. In het magazine staat een planthandleiding en allerlei handige tips en inspiratie.

Bij het afrekenen kan je kiezen wanneer je de knollen wilt ontvangen. Als je ze alvast wilt oppotten en voortrekken dan kan je ze in april al ontvangen. Dan bloeien ze eerder en hebben de slakken minder kans om je verse planten op te eten. Je kunt ook voor mei kiezen, zodat je ze meteen buiten in de tuin kunt planten. Onze webshop met bloembollen bevat niet alleen dahliaknollen, maar ook tulpenbollen, narcissenbollen en bloemenzaden. Deze voorjaarsbloeiers en zomerbloeiers zijn de meest populaire bloembollen en knollen voor de tuin.

Wanneer dahliaknollen kopen?

Vanaf 1 januari t/m 1 juni zijn de knollen te koop bij FAM Flower Farm.

Wanneer dahliaknollen planten?

Dahlia’s zijn geweldige zomerbloeiers die oorspronkelijk uit Mexico komen. Ze houden van warmte. De knollen groeien in bijna elke grondsoort. De grond moet alleen wel goed doorlatend zijn en vooral niet te droog zijn. Plant de knol ongeveer 2 cm onder de oppervlakte. Hierdoor voelt de knol de warmte van de zon.

De ideale planttijd is in het voorjaar als de kans op vorst voorbij is. Dus vanaf half mei of tot uiterlijk half juni. Ze bloeien vanaf juli tot de eerste nachtvorst in oktober of november.

Verzorging van dahlia's

De knollen hebben weinig verzorging nodig. Je moet ze alleen regelmatig water geven als het droog is. En hogere dahlia's moeten ondersteund worden zodat ze stevig blijven staan bij heftige wind. Het is een optie om de plant lager te houden, door ze te toppen. Hierdoor wordt de plant breder en komen er meer bloemen.

Dahlia’s zijn knolvormige vaste planten. Ze zijn meerjarig, sommige mensen hebben dezelfde knollen al 30 jaar ieder jaar lang. Winterharde dahlia's bestaan helaas niet. De knollen in de grond kunnen een warme winter redelijk overleven. Maar bij een strenge winter zullen veel knollen de temperaturen niet overleven. Als je ze wilt overhouden moeten ze voor de vorst de grond uit.

Dahlia Verrone's Obsidian

Verrone's Obsidian

Verrone’s Obsidian is perfect als je van aparte dahlia's houdt. Deze bijzondere dahlia is bijna niet herkenbaar als dahliasoort. Het is echt een pareltje voor de liefhebbers. Maar ook voor de bijen en vlinders. Ze kunnen namelijk makkelijk landen op de bloem. De stervormige bloem geeft een andere dimensie aan je tuin. De bloem oogt zwart maar is daadwerkelijk donkerrood.

Dahlia Chick A Dee US

Chick A Dee US

Chick A Dee US geeft bloemen in meerdere kleuren van dezelfde plant. De kleuren verlopen van lichtroze naar donkerrood. Zo geeft hetzelfde dahlia zowel roze dahlia's als rode dahlia's.

Dahlia in pot

Vooral de lagere soorten zijn zeer geschikt voor potten. Vanaf juli t/m november bloeien de bloemen. Als je minder plek hebt in de tuin, dan zijn potten ideaal. Geef ze dan wel regelmatig water in een droge zomer.

Welke soorten dahlia's zijn er?

Er zijn verschillende soorten dahlia in allerlei vormen en kleuren, zoals de pompon, bal, dinnerplate, dubbelbloemige of enkele dahlia’s, decoratief, cactusdahlia. De roze dahlia's en de witte dahlia's zijn zeer geliefde kleuren.

Kies eenvoudig jouw favoriete soorten met de filters op onze webshop. Lagere soorten dahlia's zijn perfect geschikt voor potten. En hogere soorten dahlia's zijn ideale snijsoorten voor pluktuinen vanwege de lange stelen met veel mooie bloemen. Sommige dahlia's zijn echte vlinder- en bijenlokkers, dit zijn de enkelbloemige dahlia's met een open hart.

Wat is het verschil tussen dahliaknollen en dahlia bollen?

Dahliaknollen worden ook wel dahlia bollen of dahlia bloembollen genoemd. Maar wist je dat bollen en knollen eigenlijk helemaal niet hetzelfde zijn? Een bol heeft namelijk verschillende lagen, zoals een ui. Hierdoor komt er altijd één spriet uit. Een knol heeft dit niet. Hierdoor komen er uit alle kanten van de knol sprieten. Dahlia's zijn knollen, wat betekent dat dahlia bollen eigenlijk niet bestaan.

Een deel van de dahlia geschiedenis

"Bloem van prinsen en veroveraars"

Ontelbaar heeft ze zich voortgeplant in allerlei wonderbaarlijke gedaantes, met hulp van de mens en de bestuivende bijen. Zo zorgde ze eeuwenlang voor een rage in de wereld van plantkundigen, telers en tuiniers. Dit is het wonderbaarlijke verhaal van het eenvoudige madeliefje dat uitgroeide tot een wereldberoemde beauty. 

Zo raakte begin 19e eeuw de bloem steeds meer in de mode. Rijke mensen hadden veel geld over om zo’n statussymbool te bezitten. Er kwam een ware dahliamania op gang. Er gaat zelfs een verhaal dat in Frankrijk een dahliaplant werd geruild tegen een kostbare diamant.

De bloementelers

Zo’n bloem waarvan iedereen in extase raakt, die wil je kweken. Sinds de dahliamanie hebben veel bloementelers de ontwikkeling van de plant in razend tempo verder gebracht. In 2020 zijn er vijf keer zoveel dahlia's geregistreerd in het dahliaregister. Met duizenden cultivars die niet geregistreerd zijn.

Wil je meer weten over dahlia knollen, lees dan ook onze blogs:

Volg het verhaal van onze familie kwekerij

Als je ons volgt op Instagram of Facebook kun je het verhaal over onze dahlia knollen, onze kwekerij en de seizoenen volgen. Geniet van de prachtige Hollandse bloemenvelden. Ook geven wij handige tuintips en lichten we speciale variëteiten uit. Op Pinterest kan je alle mooie tulpen foto’s makkelijk bekijken en pinnen op je eigen bord.