Wat doe je met uitgebloeide tulpen en zijn tulpen meerjarig?

uitgebloeide tulpen
Bezig met laden...
Wat doe je met uitgebloeide tulpen en zijn tulpen meerjarig?

Tulpen zijn geweldige lentebloeiers. De bollenvelden vol met gekleurde tulpen trekken jaarlijks van over de hele wereld veel bekijks. Ook bij jou in de tuin zullen ze het fantastisch doen. De vraag die vaak wordt gesteld is ‘Wat doe je met uitgebloeide tulpen?’. Wij geven je hier graag de antwoorden. Er zijn namelijk drie opties voor je uitgebloeide tulpen.

1) Tulpenbollen in de grond laten zitten

We krijgen vaak de vraag of tulpen meerjarig zijn. Het antwoord is nee. De meeste tulpensoorten zijn niet meerjarig. Je kan er wel voor kiezen om je tulpenbollen in de grond te laten zitten. Echter zullen ze in het volgende jaar kleinere bloemen geven of zelfs helemaal niet bloeien. Ons advies is dan ook om je uitgebloeide tulpen uit de grond te halen, en elk jaar voor nieuwe verse bollen te kiezen. Je kan de uitgebloeide tulpen volgend jaar opnieuw planten. Welke tulpen zijn wel meerjarig? De meeste tulpen bloeien alleen het 1e jaar uitbundig maar tulpensoorten zoals Angelique, Exotic Emperor, Avignon Parrot, Design Impression, Queensday en Crunchy Cummins zijn sterke groeiers en kunnen opnieuw bloeien in daaropvolgende jaren.

2) Uitgebloeide tulpen uit de grond halen en opnieuw planten

Als je het volgende jaar weer wilt genieten van de kleurrijke tulpenbloemen, kan je de volgende tips goed gebruiken. Zodra tulpen uitgebloeid zijn, haal je de bloemkoppen er af. Zo gaat alle energie van de plant naar de bol en zal deze groeien en nieuwe babybolletjes aanmaken voor het volgende jaar. Als je de bloemen laat uitbloeien zal deze zaaddozen gaan maken, dit kost veel energie en gaat ten koste van de groei van de bol. Laat het gewas helemaal afsterven en haal de bollen in juli uit de grond. Pel de bollen: verwijder de oude huid en haal de grote en kleine bollen los van elkaar. Bewaar ze in de zomermaanden op een droge plek bv in een houten krat of gaasmand. In het najaar rond oktober kan je de tulpenbollen weer planten. Op deze manier kan je tijdens de lente weer genieten van een tulpenpracht.

3) Tulpenbollen uit de grond halen en weg gooien

Wanneer je je uitgebloeide tulpen niet wilt bewaren, kan je ervoor kiezen om ze uit de grond te halen en weg te gooien. Zo voorkom je dat je het volgende jaar wordt teleurgesteld door de minder rijkelijke bloei. Tip!  Zodra je de uitgebloeide tulpen hebt weggegooid kan je ruimte maken om hier bijvoorbeeld dahlia’s te planten. Deze bloeien ongeveer tot oktober of november waarna je ze weer kunt vervangen door tulpen- of narcissenbollen. Mochten je de tulpenbollen toch willen bewaren, verplaats ze dan naar een andere plek in je tuin of plant ze tijdelijk in een pot/container. Zo kan het gewas daar alsnog afsterven en krijgt de bol alle energie die het nodig heeft voor een volgend jaar zoals bij de tweede optie beschreven.

Uitgebloeide tulpen

Related posts