Zijn narcissen giftig?

Narcissen giftig
Bezig met laden...
Zijn narcissen giftig?

Narcissen zijn echte voorjaarsbloeiers. Ze bloeien in het voorjaar en wekken de eerste lentegevoelens op. U kunt de bollen buiten planten voor een kleurrijke tuin of de stelen afsnijden en de narcissen in een vaas zetten. Witte narcissen en gele narcissen zijn altijd heel populair, maar zijn ze giftig?

Wat zit er in narcissen?

Narcissen zijn giftig. Dat deze narcissen giftig zijn, komt door de giftige stof lycorine. Alle narcissen bevatten lycorine. De stof zit zowel in de bol als in het blad.

Zijn narcissen giftig voor mensen?

Het wordt afgeraden om de plant of de bol van de narcis in te slikken. De gevolgen kunnen buikpijn en diarree zijn. Door het giftige sap kan het ook irritatie veroorzaken bij aanraking, dit kan eczeem veroorzaken. Je hoeft echter niet bang te zijn dat narcissen giftig zijn. Ze zijn niet bijzonder gevaarlijk.

Zijn narcissen giftig voor katten?

Narcissen zijn ook giftig voor katten. Narcissen zijn vaak te vinden in weilanden of in het wild. Grazende dieren mijden narcissen meestal, maar niet elk dier doet dat. Wees dus voorzichtig, want narcissen zijn ook giftig voor katten. Als zij van de narcis eten kan het zijn dat ze gaan braken of diarree krijgen. Ook kunnen ze een irritatie krijgen van de slijmvliezen, waardoor ze gaan kwijlen. Als je erachter bent gekomen dat jouw kat van de narcis heeft gegeten, kan je de bek het best even spoelen met schoon water. Bel voor de zekerheid ook even de dierenarts.

Narcissen giftig

Zijn narcissen giftig voor honden?

Narcissen zijn ook giftig voor honden. Als je hond de blad of de knol van de narcis heeft gegeten, spoel dan zo snel mogelijk zijn bek met schoon water. Dit helpt om de symptomen zo min mogelijk te houden. Honden kunnen namelijk last krijgen van diarree en braken. Ook kan het zijn dat ze meer gaan kwijlen door irritatie van de slijmvliezen.

Andere dieren

Bij paarden treedt er innamevergiftiging op wanneer een paard een deel van de narcisplant opeet, en kan hierdoor ernstige interne problemen veroorzaken. Ook kan er contactvergiftiging optreden. Dit is wanneer de huid van een paard in direct contact komt met de bollen of stengels van de narcisplant, wat huidirritaties veroorzaakt.

Narcissen zijn ook giftig voor konijnen. Wanneer konijnen narcissus eten, kunnen ze last krijgen van diarree, overgeven en depressie.

Tips voor giftige narcissen

Je kunt het feit dat narcissen giftig zijn ook in je voordeel gebruiken. Ze zijn namelijk ook giftig voor knaagdieren, hierdoor kun je ze gebruiken als afschrikmiddel. Plant de narcissen rond uw andere bollen. Stel bijvoorbeeld een mengsel samen van lelies, tulpenbollen, dahlia's en narcissenbollen. Hierdoor blijven de knaagdieren ook weg van je andere knollen en bollen.

 

Narcissen om te planten